Petak 30.10.2015.
10:41
b92.net

Mustafa: ZSO po našem zakonu ili hapsimo

Tanjug
Kako su ono beše Albanci poštovali Ustav Srbije?

Mustafa, koji je i ostavio mogućnost da Priština ne primeni Briselski sporazum o ZSO u zavisnosti od odluke kosovskog ustavnog suda, rekao je i da kosovska vlada može da proglasi ZSO nezakonitom ako se ona ne bude povinovala zakonima i pravilima vlade u Prištini.

global.unc.edu

EU: Ispuniti dogovoreno

Na najave iz Prištine reagovala je i EU koja je poručila da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine moraju da primene ono što je dogovoreno. 
- Sve što je dogovoreno u kontekstu dijaloga treba primeniti bez obzira na unutrašnje procedure koje ne želimo da komentarišemo, poručila je portparolka visoke predstavnike za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

- Oni (Srbi) mogu danas da proglase autonomiju ali to ne bi važilo, jer su primorani da poštuju zakone Kosova. U suprotnom kosovske institucije moraće da preduzmu mere. Onaj koji krši zakon može da završi u zatvoru i to je garantovano i sporazumom o pravosudju, rekao je Mustafa.

Kosovski premijer istakao je i da Briselski sporazum neće biti sprovođen ukoliko prištinski ustavni sud odluči da je Briselski sporazum o ZSO protivan kosovskim zakonima. 

Mustafa je rekao da je taj sporazum potpisao tek kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati "treću vlast na Kosovu". 

- Tačke sporazuma o ZSO biće prosleđene u Ustavni sud koji će odlučiti. Ako Ustavni sud bude rekao da neka od tačaka sporazuma nije u skladu sa kosovskom Ustavom, mi ih nećemo sprovesti, a ako ceo sporazum bude proglašen protivustavnim, onda ga nećemo sprovesti, rekao je Mustafa. 

O tome će, kazao je, odlučiti Ustavni sud, a u suprotnom sporazum će biti sproveden jer je to međunarodna obaveza. 

Nakon višenedeljne blokade kosovskog parlamenta zbog protivljenja tri opozicione partije primeni sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kosovska predsednica Atifete Jahjaga je u dogovoru sa parlamentarnim strankama dokument prosledila Ustavnom sudu na izjašnjavanje. 

Vučić: Sledi odgovor Beograda

Tanjug
Tvrdi da će reagovati na najave iz Prištine: Aleksandar Vučić

Ovakav razvoj događaja, dan nakon što je Priština u Strazburu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, u Srbiji se smatra opstrukcijom sprovođenja Briselskog sporazuma. 

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da će Srbija dati ozbiljan odgovor na najavu Prištine o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji će se pre svega ticati Evropske unije. 

- Mi moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama. Videćemo, da ne prejudiciram, rekao je Vučić. 

Premijer je zatražio od Brisela da se izjasni o tome, a u petak će se, kako je najavio, sresti sa bliskom saradnicom visoke predstavnice Federike Mogerini i generalnom direktorkom za Zapadni Balkan, Zapadnu Evropu i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Anđelinom Ejhorst. 

- Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znači, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića. Njima njihovi potpisi ne znače ništa, a to su uradili dan pošto su dobili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao je Vučić. 

2024 © - Vesti online