Četvrtak 29.10.2015.
14:49
Tanjug

Sledi otpis grčkog duga od 200 milijardi evra?

Reuters
Izazak Grčke iz EU bi jedino mogao da reši pitanje duga

Ovo proizilazi iz jednog internog dokumenta Dojčebanke u koji je tabliod imao uvid i koji predviđa da bi grčki dug do kraja godine mogao da poraste na čak 340 milijardi evra, što je 140 odsto više nego što dozvoljavaju evropski ugovori i znatno više nego što Grčka ikako može da otplati.

- Grčka privreda je uništena, a investicije nedostaju. Jedan oprost dugova je ekonomski neizbežan, isto kao i četvrti paket pomoći - izjavio je za "Bild" predsedavajući Centra za evropsku politiku i ekspert za evropska pitanja Lider Gerken i zatražio totalnu sanaciju grčke privrede i da Grčka napusti evro-zonu.

- Jedini program sanacije grčke privrede koji bi mogao da deluje je 'grexit', odnosno, da Grčka napusti evro-zonu, a i tada bi saniranje grčke privrede trajalo godinama - rekao je Gerken.

Da li će stvarno doći do otpisa grčkog duga je manje privredna, a znatno više politička odluka, prenosi "Bild" i navodi da će ona biti doneta krajem godine, kada se trojka - MMF, EK i Evropska centralna banka budu dogovarale sa grčkom vladom.

2024 © - Vesti online