Četvrtak 29.10.2015.
05:41
Lj. Ivanović - Vesti

SAD menja taktiku u Siriji: Sledi kopnena invazija

Reuters
Amerikanci pojačavaju udare u Siriji

Posmatrači upućeni u američku politiku prema Siriji tvrde da ovakve najave reflektuju nedostatak napretka u dosadašnjim napadima na militante. Zanimljivo, odvojeno od ovih najava, da su SAD po prvi put rekle da je i Iran pozvan na međunarodne razgovore o stanju u Siriji.

- Nećemo se suzdržavati od podrške našim partnerima u napadima na Islamsku državu, ali nećemo se suzdržavati ni da sprovodimo takve misije sami, bilo da se radi o vazdušnim napadima ili direktnim akcijama na tlu. Očekujemo intenziviranje naše vazdušne kampanje - najavio je Karter i intenzivnije zračne napade.

SAD su sa vazdušnim napadima protiv Islamske države počele lane, a predsednik Barak Obama je rekao kako je cilj potpuno uništenje Islamske države. Rusija je sa napadima krenula krajem septembra, a oni su za cilj postavili pomoć predsedniku Bašaru al Asadu u borbi protiv ekstremista. Vašington je više puta kritikovao rusku kampanju optuživši ih da su napadi usmereni ne protiv Islamske države, nego protiv prozapadno orijentisane opozicije.

Sada, prema Karterovim najavama, napadi će se koncentrisati uglavnom na područje grada Rke, kojeg su militanti proglasili glavnim gradom samoproglašene države. Ministar odbrane Karter nije želeo ništa više da otkrije o najavljenim kopnenim akcijama Sjedinjenih Država.
Da Iran može biti saveznik SAD u Siriji tvrdi i Stejt department.

- S obzirom na to da očekujemo multilateralni sastav, očekujemo da i Iran bude pozvan i da učestvuje u pregovorima - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se u prošlih nekoliko nedelja više puta u evropskim glavnim gradovima sastao s izaslanicima iz bliskoistočnih zemalja te evropskim i ruskim predstavnicima u potrazi za političkim rešenjem sirijske krize, u petak ima novu rundu pregovora.

Saveznici u krvavom ratu

Iran je ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada u četvorogodišnjem građanskom ratu u kojem je dosad ubijeno oko 250.000 ljudi, a više od polovine predratne populacije pobeglo je pred sukobima.

2023 © - Vesti online