Sreda 28.10.2015.
06:46
Ž. Marković - Vesti

Zapad krenuo na Dodika

Srna
Zapad ga kritikuje: Milorad Dodik

U autorskom tekstu objavljenom u američkom magazinu "Forin polisi", Lajon je optužio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsednika Vladimira Putina za razbijanje Bosne i Hercegovine. Naveo je i da će, u slučaju da se u RS održi referendum o pravosuđu, u BiH i Srbiji ponovo izbiti rat s teškim posledicama!

- Referendum će Dodiku dati političko i pravno pokriće da naredi institucijama Republike Srpske, od državne administracije do poreznika, da prestanu da poštuju odluke državnog suda, presude i odluke i da opstruišu rad tužilaštva.

To bi poništilo 20 godina napretka i započelo uništavanje pravnog poretka u BiH. Iako se referendum odnosi samo na pravosuđe, njegove destruktivne posledice ga čine de fakto proglašenjem nezavisnosti. Da ne bi bilo nekih sumnji u Dodikove namere, on je u aprilu najavio da će RS održati referendum o nezavisnosti 2018. godine - naveo je Lajon.

On je napisao i da je "tokom ovih provokacija" Moskva podržala Republiku Srpsku.

- Ruski ambasador u Bosni Petar Ivancov izjavio je da je referendum unutrašnja stvar BiH i izrazio simpatije prema žalbi Republike Srpske u vezi s državnim pravosuđem. Značajno je odbijanje ruskih ambasadora da podrže napore međunarodne zajednice da se zaustave Dodikovi pokušaji da Bosnu dovede do raspada, kao i njihovo protivljenje članstvu BiH u EU i NATO, sa čim su se ranije složili - tvrdi Lajon.

S druge strane, dobro obavešteni diplomatski izvori potvrdili su "Vestima" da se ovaj tekst može dovesti u vezu sa značajnijim angažmanom međunarodne zajednice na sprečavanju referenduma u Srpskoj. Naši sagovornici tvrde da će pravi pritisak tek uslediti.

- Gde god da se pojavite na Zapadu, ako vaši sagovornici znaju da dolazite iz RS jedino pitanje koje vam postavljaju tiče se referenduma. Nije bitno da li vi lično s tim imate konkretne veze. Proteklih nekoliko sedmica na liniji Brisel - Vašington kuju se planovi i konkretne mere šta će Zapad uraditi. Svesni su da uklanjanje Dodika može da dovede do problema i nisu baš odlučni u nameri da na silu nešto pokušaju. Zato je na sceni ogroman diplomatski pritisak, a uskoro bi se moglo dogoditi da Dodik dobije i konkretnu ponudu da se povuče, a da zauzvrat naizgled nešto dobije u smislu promene stanja u pravosuđu BiH, što bi mogao da iskoristi kao neku vrstu svoje pobede. Ako on na to ne pristane, tek onda će krajnja mera biti ozbiljne sankcije - objašnjava izvor "Vesti".

Izbora (ne)će biti

I dok se Srpska ozbiljno vraća u fokus pažnje Zapada, na unutrašnjem planu dešava se nova kriza koju neki povezuju upravo sa tim zapadnim nastojanjima. Opozicija u Srpskoj tražila je od Dodika da raspusti parlament, podnese ostavku i raspiše nove izbore. Dodik je odgovorio da pristaje, ali samo ako izbori budu održani i za organe vlasti u Sarajevu. Budući da zakon ne poznaje mogućnost vanrednih izbora za državni nivo, od svega toga, tvrde upućeni, neće biti ništa.

2024 © - Vesti online