Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.10.2015.
08:38
Đ. Barović - Vesti A

Nekima je Bakir miliji od Dodika

Republika Srpska ne odustaje od referenduma kako bi zaštitila svoje vitalne interese, a političari kojima je bliži Bakir Izetbegović od Milorada Dodika i Sarajevo od Banjaluke trebalo bi da se zapitaju da li na taj način ruše državu u kojoj žive. Ovo je, u razgovoru za "Vesti", rekla potpredsednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je krajem prošle nedelje svečano zatvorila sada već tradicionalnu manifestaciju Dane Republike Srpske u Srbiji.

Tanjug
Srpska neće odustati od referenduma: Milorad Dodik

- Ovo je treća godina kako se ova manifestacija održava, a svake sledeće godine je sve veća. Podsetiću da su prve godine Dani Srpske u Srbiji održani samo u Beogradu, a ove godine u čak šest gradova. I ta činjenica pokazuje jasan odnos Srpske prema Srbiji. Srbija nam je uzor u mnogim segmentima, najznačajniji političko-ekonomski partner, ali i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Republiku Srpsku poslednjih meseci potresaju brojne afere. Šta je po Vama pozadina?

- Reč je o nametnutim aferama, a uverena sam da je pozadina isključivo odluka da se raspiše referendum. Da nije tako, zašto nije bilo ovolike žestine i pre nego što je doneta odluka o referendumu.

Dragan Čavić je situaciju u Skupštini RS nazvao "političkim aparthejdom"?

- Ne razumem ni njega, ali ni političare sa sličnim izjavama. Kako je moguće da tako postupi neko ko živi u Srpskoj? Jedini zaključak koji mogu da izvedem jeste da je nekim političarima iz RS očito bliže Sarajevo nego Banjaluka.

Jesu li tu u pitanju "fotelje" ili nešto drugo?

- Pretpostavljam da su u pitanju upravo "fotelje". Otuda je nekim predsednicima političkih stranaka mnogo bliži Izetbegović od Dodika. Međutim, suština problema jeste što ti političari ne shvataju da nisu u pitanju ni aktuelna Vlada RS ni aktuelni predsednik, već krucijalna pitanja po opstanak Srpske. Bojim se da ćemo ovakvim pogrešnim potezima nekih političkih partija iz Srpske devastirati sve ono što smo kao narod dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pomenuli smo već afere koje tresu RS. Poslednja je kredit uzet od relativno nepoznatog američkog fonda.

- Te pare su namenjene budžetu i za nova ekonomska ulaganja u realni sektor. Dakle, deo sredstava će ići za održavanje likvidnosti budžeta, a drugi za otvaranje novih radnih mesta. U svakom smislu ovaj kredit je mnogo bolje rešenje nego zaduživanja kod MMF-a.

Ali, zašto baš ovaj fond?

- To je detalj koji zaista ne znam, ali znam da su i dalje intenzivni pregovori sa bankama Ruske Federacije i nadam se da će u dogledno vreme doći do dogovora.

Dijasporo, hvala

Srebrenka Golić izrazila je ogromnu zahvalnost dijaspori bez koje Srpska ne bi mogla da obnovi veći deo uništenog u katastrofalnim poplavama.
- Naš narod u rasejanju je pokazao ljubav i želju da se nađe u nevolji i pokazao je da nije zaboravio rodnu grudu. Pre izvesnog vremena imala sam prilike da se u ime Vlade i lično zahvalim našim ljudima u Nemačkoj, a verujem da će tih susreta biti još više - kaže Srebrenka Golić.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 09:29
nekima???? mnogima !! sns,spo,sps,ldp,ds i slicne fookare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online