Utorak 27.10.2015.
14:27
Tanjug

Diković krije ključni snimak o padu helikoptera?

Tanjug
"Diković pokušava da sa sebe skine odgovornost za nesreću i svali je na generale Ranka Živaka i Predraga Bandića"

List je, naime, objavio informaciju, pozivajući se na neimenovane izvore, da je iz zvanične istrage o helikopterskoj nesreći, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, nestao audio-snimak na kojem se čuje kako načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića obaveštavaju o poletanju letelice. 

Taj list navodi da, prema istom izvoru, Diković "pokušava da sa sebe skine odgovornost za nesreću i svali je na generale Ranka Živaka i Predraga Bandića", kojima su izrečene disciplinske kazne u prvospenom postupku Vojnog disciplinskog suda.

Kako navodi taj izvor, Dikovićev zamenik Jovica Draganić i komandant Združene operativne komande Slavoljub Janićijević u slučaju pred tim sudom se uopšte ne pominju, iako su učestvovali u operaciji.

Ministarstvo odbrane je, na pitanje Tanjuga o osnovanosti medijskih navoda, saopštilo da je Vojska Srbije sve relavantne podatke u vezi sa padom vojnog helikoptera stavila na raspolaganje Vojnom disciplinskom sudu i postupajućem javnom tužiocu.

Uprava Ministarstva odbrane za odnose sa javnošću je istovremeno pozvala medije da se uzdrže od preranog donošenja sudova i senzacionalizma kada je u pitanju izveštavanje o odlukama Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17. 

- Podsećamo da su donete odluke rezultat utvrđivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa vojnim propisima i da nisu u vezi sa krivičnom odgovornošću. Prvostepena presuda Vojnog disciplinskog suda nije konačna ni izvršna, i u ovoj fazi postupka ne proizvodi nikakve pravne posledice. Vojni disciplinski tužilac u Beogradu, okrivljeni i njihovi branioci, nakon prijema presude, mogu podneti žalbu protiv prvostepene presude Vojnog disciplinskog suda u Beogradu. Ukoliko žalbe budu podnete, odluku će doneti Viši vojni disciplinski sud pri Ministarstvu odbrane - navodi se u saopštenju.

- Radi zaštite ugleda vojničke profesije i Vojske Srbije koja uživa najveće poverenje građana i čija stabilnost ničim ne može da bude dovedena u pitanje, još jednom vas molimo da ispoštujete navedene činjenice i suzdržite se od neosnovanih nagađanja - naglašava se.

2024 © - Vesti online