Ponedeljak 26.10.2015.
22:37
jutarnji.hr

"Zapad da zaustavi Dodika - Putinovu marionetu"

Srna
Podrška iz Moskve: Milorad Dodik sa Vladimirom Putinom

Autor teksta Džejms Lion ističe da bi izjašnjavanje građana o postojanju Suda i Tužilaštva BiH zapravo bilo referendum o samostalnosti entiteta.
 

- Jedina osoba koja može da zaustavi referendum je visoki predstavnik međunarode zajednice za BiH Valentin Incko, ali on još ne zna šta da uradi. Brisel i Vašington nemaju način da odvrate Dodika od ideje i nadaju se da će Srbija zaustaviti taj cirkus, ali i to je pucanj u prazno jer premijer Srbije Aleksandar Vučić ima simpatije prema Dodiku - navodi Lion.

Novinar Forin polisija ističe da je Dodik nacionalista koji je celu karijeru podredio rušenju Federacije BiH, blokiranju reformi i jačanju ustavnih prava Republike Srpske, u čemu ga podržava predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Najbolji dokaz je ambasador Rusije u Sarajevu Pjotr Ivancov koji je izrazio simpatije prema ideji Dodika, a Rusija je uložila veto na rezoluciju UN koja je masakr u Srebrenici proglasila genocidom. Podržavajući Dodika Putin je dobio mogućnost da izazove probleme Zapadu bez ulaganja i sa malo diplomatske energije. To je već viđen scenario, sve to se već dogodilo u Gruziji, Moldaviji i u Ukrajini - piše Lion.

On dodaje i da Zapad mora da pronađe način kako da zaustavi "rusku marionetu koja će destabilizovati ceo Balkan i stvoriti temelje na nove sukobe u budućnosti".

2024 © - Vesti online