Utorak 27.10.2015.
02:42
D. N. Petrović - Vesti

Ugljanin opet sanja "državu Sandžak"

A. Čukić
Cepanje Srbije: Sulejman Ugljanin

...Prvu priliku imali smo 1917, drugu 1943. i poslednju nakon referenduma 1991. Na tom referendumu, čiju godišnjicu ovih dana obeležavamo, postavili smo čvrst temelj na kojem mladi treba da grade stabilnost i teritorijalnu autonomiju u kojoj će Bošnjaci živeti srećno i niko neće moći da ih gazi. Zato, deco naša, imate dobar osnov, imate pravo i dokumenta na osnovu kojih imate pravo na državu. Pravite je i mi ćemo vam pomoći".

Ovo je u Novom Pazaru, na obeležavanju godišnjice referenduma za autonomiju Sandžaka, održanog krajem oktobra 1991. naglasio Sulejman Ugljanin, lider SDA, predsednik BNV i poslanik u Skupštini Srbije.

U vreme održavanja referenduma on je bio predsednik nepriznatog Muslimanskog nacionalnog veća Sandžaka koje je saopštilo da se čak 99 odsto muslimana izjasnilo za autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja nekoj od tada suverenih republika. Vlasti u Srbiji i Crnoj Gori nikada nisu priznale ovaj referendum održan tajno po kućama.

Protiv Ugljanina je kasnije podignuta optužnica zbog namere da otcepi Sandžak. Obraćajući se omladini Ugljanin je rekao "da je dobro što ne znaju u kakvim uslovima je održan referendum 1991", ocenivši da su Bošnjaci tada živeli "kao u Dženehemu", odnosno paklu.

2024 © - Vesti online