Subota 24.10.2015.
20:11
Tanjug

"Istočna Evropa više da uradi u izbegličkoj krizi"

Reuters
Dete migranata (Foto: Ilustracija)

Rute je zatražio pošteniju preraspodelu tražilaca azila između članica evropskog bloka.

- Ne može biti da države poput Švedske, Holandije i Nemačke dobiju lavovski deo tražilaca azila - rekao je Rute za holandsku državnu televiziju, dan uoči samita u Briselu posvećenog izbegličkoj krizi u Evropi, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, "istočna Evropa je uradila premalo da se odupre talasu izbeglica".

- Mi smo u njih uložili veliku sumu, a sada oni čine premalo - rekao je Rute.

Holandija, koja preuzima rotirajuće predsedavanje EU od 1. januara, spremna je da pruži veću podršku državama koje imaju poteškoće u obezbeđivanju svojih spoljnih granica, poručio je holandski premijer nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Tusk, koji je u Hagu prisustvovao kongresu Ruteove Liberalne partije, saveznika svoje Građanske platforme, rekao je novinarima da je odbrana spoljnih granica Evrope jedan od najvažnijih zadataka sa kojima se suočava EU.

- Samo tada ćemo moći da sprečimo radikale u njihovom maršu ka vlasti - istakao je Tusk, očigledno misleći na desničarske, antiimigracione stranke koje beleže rast popularnosti širom Evrope.

Siromašnije, istočne članice EU, odupiru se pozivima o preraspodeli izbeglica između 28 članica bloka, podsetila je britanska agencija.

2024 © - Vesti online