Petak 23.10.2015.
13:36
Srna

Fijasko Zapada: Asad izbegao sudbinu Gadafija

Tanjug/AP
Dolaskom u Moskvu ponovo se vratio na međunarodnu scenu: Bašar el Asad

- Asad je godinama  bio u Damasku i, kao nekada Gadafi u Libiji, čekao da vidi šta će se desiti. Ali, kada je došao u Moskvu, opet je izgledao kao lider zemlje koja je član UN - navodi anlitičar Metju Del Santo, sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Ta poseta simbolično je označila povratak Sirije na međunarodnu scenu, što je izazvalo oštre kritike zapadnih sila, koje su Asada već otpisale i koje godinama  oružjem i novcem snabdevaju njegove protivnike.

Američki mediji navode da je državni sekretar Džon Keri imao sastanak sa visoko rangiranim oficirima o mogućnosti uvođenja "zone zabranjenih letova".

U fokusu razgovora bilo je uspostavljanje takve zone prema granici  Sirije sa Turskom i Jordanom, uz obrazloženje da se tako štite humanitarni putevi pomoći civilima.

Međutim, Rusija smatra da SAD  žele da zaštite svoje saveznike - grupe koje se bore protiv Asada, od kojih su neke povezane sa "islamskog državom" i Al kaidom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je upitao - odakle  sredstva islamistima za toliko naoružanje i logistiku u Siriji?

Iznad Sirije već vlada velika gužva - ruski avioni svakodnevno napadaju  islamiste, američki lovci sve to nadgledaju, a ponekad i sami dejstvuju, dok  "neindentifikovani" avioni za osmatranje lete na sve strane...

Asad je uspeo da izbjegne Gadafijevu sudbinu, ali niko još ne zna šta će biti sa Sirijom - navode portali.

2024 © - Vesti online