Petak 23.10.2015.
02:27
J. L. Petković - Vesti

Arno Gujon: Decu uče da je to albansko

A. Čukić
Borac za istinu o stradanju Srba: Arno Gujon

Mladi autor knjige "Svi moji putevi vode ka Srbiji", koji nesebičnim humanitarnim radom godinama pomaže Srbe na Kosovu, ističe da je mnogo važnija tema od samog prijema - čija je baština na Kosovu?

- Ko je gradio i kom narodu pripada je mnogo važnije pitanje od samog članstva u Unesku. Najdramatičnije od svega je što danas Albanci uče svoju decu da su Srbi uzurpatori, a da su oni gradili te dragulje koji se nalaze na Kosovu. Ili, ako kažu da ih nisu gradili, ističu da su Srbi podigli crkvu na ostacima nekog starijeg hrama koji je bio ilirski ili albanski, pa je zato i ta crkva njihova. To bi bilo kao kada bi neko tvrdio da je bazilika Svetog srca u Parizu rimska jer je u 19. veku sagrađena na ruševinama rimskog hrama posvećenog bogu Marsu. To je apsolutno netačno - ističe Gujon, Francuz koji je odskoro i državljanin Srbije.

On pojašnjava da su ljudi koji su posetili Kosovo i pisali o njemu, uvek pripisivali svu tu kulturnu baštinu Srbima i Srbiji.

- To je istorijski gledano tačno. Naravno, velike zemlje imaju određenu politiku i svoje interese i smatraju da je prijem Kosova u Unesko jedan korak dalje u odbrani tih interesa. Zato mislim da njihovo glasanje nema veze sa kulturom i sa zaštitom kulturne baštine na Kosovu, nego sa politikom priznavanja Kosova od strane međunarodnih organizacija - zaključuje naš sagovornik koji se pre nekoliko meseci krstio upravo u Visokim Dečanima.


 

2024 © - Vesti online