Četvrtak 22.10.2015.
08:40
sputniknews

"Rusija kriva zbog priliva migranata u Nemačku"

Reuters
Zapad optužuje Rusiju za migrantsku krizu

- Rusija neće doprineti stabilizaciji situacije u Siriji ukoliko vojna ofanziva primora još hiljade ljudi da napusti svoje domove - rekao je Štajnmajer prilikom obraćanja poslanicima u berlinskom parlamentu.

Nemački ministar je upozorio da vazdušni napadi ruske vojske po pozicijama ID u provinciji Alep povećavaju priliv migranata u Nemačku.

On je takođe izrazio nadu da je prilikom susreta predsednika Rusije i Sirije, Vladimira Putina i Bašara el Asada, koji održan u sredu u Moskvi, bilo reči i o političkim perspektivama očuvanja Sirije kao države, a ne isključivo o vojnoj saradnji dveju zemalja.

Oglasila se i kancelarka Nemačke Angela Merkel, rekavši da rešenje sirijskog konflikta mora da bude političko, iako smatra da se to neće desiti tako brzo.

- Očigledno je da Asad neće imati političku budućnost - rekla je Merkelova i dodala da je trenutno neophodno učiniti sve kako sirijski narod ne bi još više stradao.

- Nadam se da Rusija u tome učestvuje. Glavni protivnik treba da bude ID, a ne sirijski narod - zaključila je Merkelova.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je takođe izrazio nadu da su Putin i Asad, mimo vojne saradnje, razgovarali i o političkoj tranziciji, kao i o eventualnom odlasku sirijskog predsednika sa vlasti.

- Operacija ruske vojske ima smisla isključivo ako je ona usmerena na borbu protiv ID i ako obezbedi proces političke tranzicije u zemlji - rekao je Oland.

2024 © - Vesti online