Utorak 20.10.2015.
21:23
Blic rs

"Ne odričem se stava o Kosovu, a Nikolić ne može da me smeni"

Tanjug
Vladimir Kostić: Ne odričem se svog stava

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je, podsetimo, rekao da je Kostićev stav suprotan interesima Srbije, da je prvi čovek Akademije "to izjavio i ostao živ", kao i da treba da bude smenjen.

Kostić kaže da je šokiran težinom reči koje su mu upućene zato što je imao hrabrosti da kaže ono što već svi znaju.

- Zato se i ne odričem svog stava o Kosovu. Uostalom, ja ga nisam jedini saopštio i zato sam iznenađen da se ovolika lavina srušila na mene. Ona je toliko velika da se dovodi u pitanje moj moral i patriotizam - ističe Kostić za list "Blic".

Na pitanje da li zbog reakcije predsednika republike ima nameru da podnese ostavku, Kostić kaže:

- Mene na ovo mesto nije postavio predsednik ili neka politička stranka. Zato oni i ne mogu da me smenjuju. Odluku o tome doneće Skupština SANU i ja. I niko drugi! Kakva će ona biti zavisi od toga u kom pravcu će sve ovo ići narednih dana. Ukoliko procenim da je sve isuviše daleko otišlo i da može da šteti mom integritetu, odlučiću šta mi je činiti - objašnjava Kostić.

Sličan stav ima akademik Marko Anđelković, generalni sekretar SANU.

- Akademika Kostića ne može da smeni ni šef države ni predsednik Vlade jer ga oni nisu ni postavili. Kostić je izneo svoj stav, a svaki član SANU ima pravo na sopstveno mišljenje. Akademija se o statusu Kosova nije izjašnjavala zvanično, već posredno kroz naučne tribine i druge naučne aktivnosti. Zbog toga se ne može govoriti da se Kostić oglušio o neki dokument SANU - kaže Anđelković.

Generalni sekretar SANU ipak ne isključuje mogućnost da se Skupština SANU izjasni o Kostiću.

- Statutarno, Skupština SANU na zahteve političara ne treba da reaguje. Ali nekada se stav javnog mnjenja ne može zaobići. Moje mišljenje je da političari ne bi trebalo da se mešaju u rad SANU jer to ruši njenu autonomnost - smatra Anđelković. 

2024 © - Vesti online