Utorak 20.10.2015.
13:15
Tanjug

Oko 1.000 izbeglica čeka da uđe u Hrvatsku, u Preševo stiže oko 4.000 migranata

Reuters
Oko 1.000 migranata čeka na granici sa Hrvatskom

Predstavnici Vlade Srbije, ali i Crvenog krsta i međunarodnih organizacija, čine sve što mogu kako bi im se po hladnom vremenu i kiši olakšao boravak u Srbiji.

Ministar rada, socijalne politike i zapošljavanja Aleksandar Vulin kaže da je danas situacija na graničnom prelazu Berkasovo "nešto bolja, ali ne mnogo".

- Propuštanje migranata je još uvek sporije nego što bismo mi voleli da bude i nego što bi migranti voleli da bude... trenutno (oko 11.30 časova) ima oko 1.000 do 1.200 osoba - rekao je Vulin.

On je naveo i da to što Hrvatska sporo propušta migrante preko graničnog prelaza "prevenstveno pogađa migrante" i da to "nije to nešto što smeta državi Srbiji".

Obezbediti ljudske uslove

- Oni se nalaze na graničnom prelazu i mi bismo im obezbedili parče hleba i lek bez obzira gde da se nalaze... to pogađa ove ljude, a mi, nažalost, na to ne možemo da utičemo - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, država Srbija će se truditi da im obezbedi što je moguće civilizovanije i bolje uslove.

- Nadamo se da će im Hrvatska obezbediti da što brže nastave svoj put jer oni ne ostaju u Srbiji, a ne ostaju ni u Hrvatskoj - rekao je Vulin posle odavanja počasti oslobodicima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prema njegovim rečima, prihvatni centar "Principovac" kraj Šida je skoro sasvim pun "i tu su uglavnom porodice i žene sa malom decom, odnosno oni kojima je dosta teško da nastave svoje kretanje".

Vulin je rekao i da je tokom noći organizovano čišćenje terena, "što je veoma teško raditi jer se ljudi neprestalno kreću i u dva tri dana je tu prošlo oko 10.000 osoba".

- Trudimo se da sve to očistimo i da postavimo i šatore i da pokrijemo čitav onaj prostor da ljudi, dok čekaju, bar budu zaštićeni od kiše - rekao je on.

Vulin kaže i da su obezbeđeni i hrana i lekovi, a da se aktivisti Crvenog krsta i Komesarijata za izbeglice i migracije nalaze u Berkasovu sve vreme.

Preševo u pripravnosti

Vulin  je rekao očekuje da će se priliv migranata iz Makedonije nastaviti i da se "u ovom trenutku u Preševu nalazi 300 do 400 osoba, ali da se do kraja dana očekuje da će doći njih oko 4.000". Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, koje se nalazi neposredno uz makedonsku granicu, a gde je takođe formiran privremeni kamp sa šatorima za smeštaj i pružanje prve pomoći.

2024 © - Vesti online