Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.10.2015.
12:28
Srna, Tanjug A

Granić: Zatvoriti granicu sa Srbijom i pozvati vojsku

Predsednik operativnog tima hrvatske predsednice za pitanja izbegličke krize Mate Granić izjavio je da Hrvatska mora da zatvori "zelenu granicu" sa Srbijom i da angažuje vojsku.

Reuters
Steže se obruč oko Srbije

Granić je rekao da su dve granice krizne i da Hrvatska nema velikog izbora ako ne želi da postane žarište ili sabirni centar, a to je da zatvori "zelenu granicu" sa Srbijom i Crnom Gorom i pušta izbeglice koliko može, javljaju hrvatski mediji.

"To je praktično jedina mera koju može da napravi. U protivnom će dobiti aplauz u Evropi, ali to će u kratkom vremenu destabilizovati Hrvatsku", rekao je Granić.

On je dodao da je jako opasno da Srbija počne da upućuje migrante u BiH i Crnu Goru, koje nemaju mehanizme, što ponovo znači pritisak na granice Hrvatske, što se mora zaustaviti pregovorima na najvišem nivou.

Pojačane tenzije na hrvatsko-srpskoj granici

Reuters
Neće ih niko, snalaze se kako znaju

Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbeglice pojačale su tenzije na hrvatsko-srpskoj granici gde čeka pedesetak autobusa sa više od hiljadu ljudi, javio je hrvatski Indeks hr.

Hrvatska policija blokirala je u nedelju prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom.

Izbeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koje su koristili za za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Hina navodi, prenoseći svetske agencije, da je među izbeglicama počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih.

Rojtresov novinar, koji se nalazi na srpskoj strani granice, navodi da hrvatska policija zadržava izbeglice da uđu u zemlju, jer su joj kapaciteti puni.

U blizini nema policije da održava red, a prehlađene i umorne izbeglice viču "Otvorite vrata, otvorite vrata", pošto su prošlu noć bili prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni.

Na hrvatsko-srpskoj granici nalazi se nekoliko hiljada izbeglica, navodi izveštač britanske agencije.

Hina navodi da je u nedelju kasno uveče u saopštenju za javnost slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova prenelo da je austrijska resorna ministarka u telefonskom razgovoru kazala slovenačkoj koleginici Vesni Gjerkeš Žnidar da ne primaju nove izbeglice.

Međutim, slovenački mediji prenose vest austrijske agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila prijem izbeglica iz Slovenije, nego da se prijem izbeglica ne može povećati i da će ga zadržati na dosadašnjem nivou.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.10.2015. 13:19
NEMA tih barijera koje mučenici sa bliskog istoka neće savladati . Oni jednostavno nemaju šta da izgube a takvi su najopasniji .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online