Utorak 20.10.2015.
13:02
Tanjug

Vučić o Kosovu: Naše je da pokušavamo i nadamo se da će da nas čuju!

Tanjug
Šanse nisu velike, ali Srbija mora da nastavi sa borbom: Aleksandar Vučić

Vučić je novinarima u Ljuboviji rekao da će na sastanku u Predsedništvu, kojem će prisustvovati predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, pokušati da usaglase sve napore koji treba da se preduzmu da bi se sačuvali državni i nacionalni interesi, ne napadajući bilo koga i ne čineći ništa protiv bilo koga.

- Manevarski prostor je sužen - rekao je Vučić navodeći da je od 2008. godine veliki broj zemalja priznao nezavisnost Kosova, odnosno više od polovine zemalja na svetu, a da su u poslednjih godinu dana to uradile samo dve zemlje.

Vučić je rekao da veruje da ćemo pametnom, ozbiljnom i jedinstvenom politikom uspeti da sačuvamo naše interese.

Upitan da li je moguće da se promene sporne odredbe iz platforme za poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije, Vučić je rekao da je naše da pokušavamo i da se nada da će drugi želeti da čuju naš stav.

- Da li će nam izaći u susret i da li će nas poslušati ostaje da se vidi u nedeljama pred nama - naveo je premijer.

I direktor SANU na sastanku

On je rekao i da je lično pozvao i zamolio predsednika SANU Vladimira Kostića da i on prisustvuje sastanku u Predsedništvu.

- Snaga Srbije je u tome što je tolerantno društvo, što postoje različite ideje. Ne moramo u svemu da budemo saglasni i siguran sam da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za celovitost Srbije - rekao je Vučić, podsećajući da je slične stvari nekada govorio i Dobrica Ćosić.

Vučić je rekao da nije saglasan sa sadržajem Kostićeve izjave, ali da se moraju čuti ljudi koji misle drugačije, te da je različitiost ideja i pristupa pre nego što se izađe sa konačnim stavom države dobra i poželjna.

- Pustite demokratski dijalog. Svako ima pravo da kaže šta misli - poručio je Vučić, primetivši da niko nije rekao ružnu reč o Kostiću, ali da ne treba kritikovati ni predsednika Nikolića zbog njegovog komentara na Kostićev stav.

Premijer je ponovio da Srbija treba da se ponosi pluralizmom mišljenja.

- Hajde lepo svi da sednemo, razgovaramo, iznesemo različite argumente i priče i mišljenja i da izađemo jedinstveni pred narod i svet - zaključio je premijer.

Neprihvatljivo

Za Srbiju je ulazak Kosova u UNESKO neprihvatljiv, to je loše za srpske manastire.

- Neki drugi moraju da nas obaveste kako je to dobro, posebno što ako pogledate njihovu argumentaciju, u 80 posto biste mogli da je potpišete, samo ne znam kako je iz takvih prmeisa došlo do tako pogrešnog zaključka - rekao je Vučić.

Članstvo Kosova u Unesko

Premijer Srbije izjavio je da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u UNESKO i najavio da će tokom noći na tu temu razgovorati sa premijerom jedne zemlje od koga će tražiti podršku.

- Noćas u 1.30 imam razgovor, zbog razlike u vremenu, sa premijerom jedne zemlje koga molim za podršku, Oni su priznali Kosovo, ali sada nova vlada preispituje odluke prethodne vlade i nadam se da možemo da ih uverimo - rekao je Vučić novinarima u Ljuboviji.

Upitan šta očekuje uoči sutrašnjeg glasanja o zahtevu za prijem Kosova u UNESKO, on je rekao da "naše šanse nisu velike na izvršnom savetu, mnogo su veće na Generalnoj konferenciji."

- To što ću u pola dva noćas da imam zvaničan razgovor sa premijerom jedne zemlje vam dovoljno govori koliko napora činimo i koliko se borimo - ukazao je.

On je rekao da nije smak sveta i da će Srbija svoju borbu da nastavi.

- Mnogo je važnije šta mi kažemo kao Srbija, nego šta mnogi drugi kažu, naše je da čujemo i njih, ali mi smo ti koji na kraju donose odluku kako ćemo da se ponašamo - rekao je premijer.

2024 © - Vesti online