Utorak 20.10.2015.
03:03
K. Nedeljković - Vesti

Blate profesiju za kafu i čokoladu

M. Karović
Za mesec dana 40 prijava za korupciju

Prema istraživanju Svetske banke, Srbija je četvrta zemlja u svetu po stepenu korupcije u zdravstvu, a iz analize evropske agencije za zdravstvo, od 34 zemlje, Srbija je 2012. bila na dnu liste po stepenu kvaliteta usluga i položaju pacijenata u sistemu.

Samo u prethodnih mesec dana pacijenti u Srbiji su podneli 40 prijava protiv lekara i medicinskog osoblja novoosnovanom radnom telu za suzbijanje korupcije u zdravstvu.

Prema rečima Maria Spasića, koordinatora tog organa, primedbe se tiču skoro svih oblasti zdravstva.

- Pacijenti su se, između ostalog, žalili da ih šalju u privatne klinike, odnosno tamo gde treba da plate. To što ne prijavljuju čokoladu i kafu, gde je hermetički zatvoren novac, i razne druge sitne poklone, ne znači da to nije korupcija. Da bismo nekoga sankcionisali, moramo znati imena i prezimena. Postoje otpori zdravstvenih radnika prilikom kontrola, ali očekujem od poštenih lekara da će prvi dati podršku ovoj akciji u cilju da se izopšte iz zajednice nečasni članovi - naveo je Spasić.

U obraćanju javnosti istakao je i da oko 90 odsto lekara časno radi svoj posao, dok je ostalih 10 odsto u fokusu javnosti upravo zbog korupcije i da oni kvare ugled lekarske profesije.

Zato je prvi put uvedeno ovakvo telo u oblasti zdravstva koje, kako je ukazao, ima mehanizme kojima će se boriti protiv korupcije jer je uspostavljena veza s policijom, sudom, tužilaštvom i Agencijom za borbu protiv korupcije.

2024 © - Vesti online