Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.06.2015.
14:29
Tanjug A

Oslobođena doktorka i gradonačelnica optužena za primanje mita

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović oslobodio optužbi da je kao lekar u više navrata primila mito od pacijenata, jer tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje.

Tanjug
Preinačena je prvostepena presuda kojom je Avramovićeva bila osuđena na 15 meseci zatvora

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, Apealcioni sud je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu kojom je Avramovićeva bila osuđena na 15 meseci zatvora. Istom odlukom poništen je i deo presude kojom je osim zatvorske kazne bila obavezana da u budžet Srbije uplati 144.000 dinara na ime oduzete imovinske koristi, kao i troškove postupka od ukupno 42.000 dinara.

Ovom odlukom pravosnažno je odbijena optužnica kojom je Avramovićevoj bilo stavljeno na teret da je od 1998. do 2001. godine u Smederevu, kao službeno lice načelnik Infektivnog odeljenja ZC "Sveti Luka" u Smederevu, zahtevala i dobila novac da u okviru svog službenog izvršenja izvrši službene radnje koje ne bi smela da izvrši.

To je kako se navodi u odbijenoj optužnici činila tako što je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000 nemačkih maraka ostvare pravo na invalidsku penziju, što su oni i prihvatili i sukcesivno joj doveli cetiri osobe.

Rupe u zakonu

Međutim, po nalaženju Apelacionog suda Avramovićeva nije imala svojstvo službenog lica u smislu Krivičnog zakonika koji je bio na snazi u vreme koje se optužnicom označava kao vreme izvršenja krivičnog dela.

Takođe, tokom ovog krivičnog postupka nisu mogle biti na nesumnjiv način utvrđene tvrdnje tužilaštva da je ona zahtevala i dobila novac, te da je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000 nemačkih maraka ostvare pravo na invalidsku penziju.

Sud podseća da nijedan od saslušanih svedoka nije posvedočio da mu je bilo kada, u bilo kom iznosu, okrivljena tražila novac, niti je bilo kod od njih posvedočio da je video da okrivljena uzima novac.

Prema stavu suda, takođe nije dokazano ni da je, bez lekarskih pregleda, napisala lekarske izveštaje predloživši za četiri osobe prvu kategoriju invalidnosti, te da su oni zatim ostvarili invalidsku penziju.

Naime, tokom postupka je, između ostalog, utvrđeno da u dijagnozama ne postoji nalaz infektologa koji bi bio relevantnan za procenu gubitka radne sposobnosti kod te četiri osobe, odnosno da u tom pogledu ni od kakvog uticaja nije bio nalaz infektologa Jasne Avramović, te da ispitani svedoci nisu poznavali, niti sa njom imali bilo kakav kontakt.

Čak je u jednom slucaju utvrdeno da je u vreme sačinjavanja izveštaja lekara specijaliste, na koji je stavljen njen faksimil, okrivljena bila na godišnjem odmoru, te da sam svedok potvrđuje da je neka druga doktorka, a ne okrivljena sačinila lekarski izveštaj.

Ovu presudu Apelacioni sud je doneo nakon što je održao glavni pretres. Prethovno je dvema prvostepenim prsudama Avramovićeva bila osuđivana na po 15 meseci zatvora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online