Ponedeljak 19.10.2015.
05:21
M. Todorović - Vesti

Država ne mari za Teslu iz Doljevca

youtube.com/Milan Randjelovic
Priznanje do priznanja: Goran Matić

- Na izložbi u Šangaju, najvećoj takve vrste u ovoj godini u svetu, u konkurenciji nekoliko stotina inovatora iz celog sveta u oblasti elektronike i elektrotehnike, osvojio sam prvo mesto i zlatnu medalju za originalno izrađen sklop elektronskih elemenata koji su u funkciji zaštite električnog brojila (strujomera). Osvojio sam i srebrnu medalju za projekat zaštite radnika na gradilištima prilikom izvođenja instalacionih radova od strujnog udara. Sklop elektronskih elemenata, za koji sam nagrađen zlatnom medaljom može da se koristi za svako brojilo i apsolutno štiti strujomer od uticaja magnetnog polja. Imajući u vidu da je više od 90 odsto do sada otkrivenih načina krađa struje vezano baš za jake magnete, koje kradljivci struje ugrađuju u brojila i čime se sprečava registrovanje potrošnje, ugradnjom ovih elemenata krađa električne energije bila bi u potpunosti iskorenjena - kaže ovaj pedesetogodišnjak, koga nazivaju doljevačkim Nikolom Teslom.

On radi na privremeno-povremenim poslovima kao elektrotehničar u doljevačkoj poslovnici Elektrodistribucije Niš i ogranku Privrednog društva Jugoistok. Veliki zaljubljenik u delo Nikole Tesle ceo svoj život posvetio je radu na inovacijama i, kako kaže, otkrićima koja će ostaviti budućim generacijama.

Ogromna ušteda

Poslednjih desetak godina nebrojeno mnogo puta rečeno da država Srbija gubi godišnje čak i do 25 odsto električne energije samo zbog toga što potrošači na brojne načine ilegalno koriste i troše struju. Država bi sprečavanjem krađe električne energije mogla da ostvari uštedu od nekoliko milijardi dinara! I to najviše na jugu i jugoistoku Srbije, gde su najveće.

2024 © - Vesti online