Subota 17.10.2015.
03:00
D. Dekić - Vesti

Daljina usporila srpske penzije

printscreen
Pitanja se mogu poslati elektronskom poštom kontakt centru Fonda

- Razlozi koji usporavaju rešenja su, pored standardnih koji se tiču ostvarivanja prava primenom samo domaćih propisa i specifični poput procesa dostavljanja potvrde navršenog staža iz inostranstva koji traje dodatno duže, preklapanja ostvarenog staža osiguranja zbog različitog računanja perioda rada u Srbiji i inostranstvu, kao i prestanka osiguranja u inostranstvu koji je uslov za ostvarivanje prava po domaćim propisima, a nije uslov za ostvarivanje prava u inostranstvu - rečeno je, između ostalog, "Vestima" u Fondu PIO, uz napomenu da je komunikacija sa strankama u dijaspori otežana, jer puno njih i dalje živi u inostranstvu.

Ističu i da je veliki broj naših ljudi otišao iz zemlje 80-ih godina, pa postoji i poseban problem u vezi sa utvrđivanjem staža za period pre 1980, jer oni nisu vodili računa o evidencijama i dokazima o radu.

- Od ukupnog broja primljenih zahteva gotovo polovina se podnosi u inostranstvu, a ostalo u Srbiji. Svaki predmet je u obradi, odnosno pokrenut je postupak potvrđivanja i domaćeg i inostranog staža, ali se nisu stekli uslovi za donošenje rešenja o pravu - kaže se u odgovoru našem listu, povodom problema dijaspore u regulisanju domaće penzije.

2024 © - Vesti online