Četvrtak 15.10.2015.
13:26
Tanjug

Delovi Hrvatske pod vodom. I u BiH loše

youtube.com/Nikola Kezic
Velike količine padavina, bujice nose sve pred sobom (Foto: Ilustracija)

Trećeg dana delovanja sredozemnog ciklona "Leona" na šibenskom području obilna kiša izazvala je noćas bujice protiv kojih je nadležnim službama bilo teško da se bore.

Pod vodom su Vodice i Tribunj, dok su mnogi krajevi ostali bez električne energije, javljaju loklani mediji.

Na šibenskom području palo je u samo dva sata preko sto litara kiše po metru kvadratnom, a čitavu noć su na terenu proveli putari, komunalci i vatrogasci, dok su hitne službe zatrpane pozivima.

I ostrvo Murter je noćas bilo odsečeno od kopna, a obilne padavine najavljuju se i tokom dana na Jadranu.

Puklo staklo zbog groma

Kolika je razmera oluje najbolje govori podatak da je usled udara groma jedan mladić završio u hitnoj pomoći. Naime, kako piše Šibenski portal, mladić je sinoć bio na autobuskoj stanici u trenutku kad je grom udario u obližnje stablo. Od siline udara puklo je staklo na stanici, a mladić je ošamućen završio u hitnoj pomoći.

U Karlovcu se podižu zečji nasipi, reke Kupa i Korana tokom noći su rasle brzinom od 10 do 20 centimetara po satu. S obzirom na noćašnje obilne padavine tendencija porasta reka će se nastaviti.

I u Požegi kiša koja pada poslednja 24 časa je počela da stvara probleme - voda se delimično izliva iz korita Orljave, pa su potopljeni i delovi saobraćajnica na tom području.

Kada je u pitanju susedna BiH na snazi je narandžasto upozorenje, a zbog obilnih kiša već su poplavljena pojedina naselja u Mostaru gde su nadležni imali više intervencija na ispumpavanju vode. Stanje je još teško u pojedinim naseljima.

Ni Srbija nije pošteđena kišnog i vetrovitog perioda, a i Slovenija ima problema sa padavinama. Naime, tokom noći je do opasnih nivoa poraslo više manjih reka u južnoj i istočnoj Sloveniji, pa ima izlivanja manjih obima.

2024 © - Vesti online