Četvrtak 15.10.2015.
13:03
Tanjug

Narod da odluči: "Predsednik Nikolić za referendum o KiM"

Tanjug
Veruje u srpsko-nemačko prijateljstvo: Stanislava Pak

- Predsednik je naglasio da bi oko toga bilo dobro da se napravi najširi mogući konsenzus i da se građani na kraju pitaju eksplicitno šta oni misle o tom pitanju - rekla je Pak u Jutarnjem programu TV Pink.

Savetnica za medije predsednika Srbije je dodala da je predsednik Nikolić je najavio da će o tome razgovarati sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Ona je podsetila na reči predsednika Nikolića, da je, ukoliko se većina građana Srbije izjasni da Srbija prizna Kosovo i Metohiju, upitno da li će on ostati na toj funkciji.

Pak je podsetila na susret komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana i predsednika Srbije Tomislava Nikolića kada je isto to pitanje bilo otvoreno.

- Rečeno je predsedniku da postoji uslov da priznamo Kosovo i Metohiju, a predsednik je to izneo javno na konferenciji za novinare, pa je onda opet bila ista priča da nije taj uslov - podsetila je Pak.

Da li nas EU želi u svojim redovima?

Pak je naglasila da je na sto stavljeno "deset tačaka" koje su apsolutno neprihvatljive, da se Srbija stavi u poziciju da polaže račune svojoj pokrajini i da ministarstva daju izveštaje o svom radu.

- Da li EU nas želi u svojim redovima, to morate pitate njih, oni kažu da hoće, međutim, kada se stave ti uslovi na sto, ispada da neće - istakla je Pak.

Pak je rekla da je sigurna da su Nemci "naši prijatelji, možda je čak došlo i do nekakvog nesporazuma koji će sasvim sigurno predsednik vlade ispeglati putem svojih kontakata koje imamo u Nemačkoj".

Govoreći o inicijativi da Kosovo postane član UNESKO-a, Pak je najavila da će predsednik Nikolić u petak razgovarati sa svim ambasadorima u Srbiji i izneti stav da je to apsolutno neprihvatljivo, da zemlja koja nije članica UN, bude član UNESKO-a.

2024 © - Vesti online