Sreda 14.10.2015.
09:29
Srna

"Pozivanjem Kosova, Amerika prešla Ban Ki Muna"

Tanjug
Kosovu nije mesto u Ujedinjenim nacijama: Sergej Lavrov

Lavrov je podsetio da su SAD tokom trajanja Generalne skupštine UN održale događaj posvećen borbi protiv terorizma u prostorijama UN, ali van okvira procedura svetske organizacije.

- Prvo, zašto je takav događaj trebalo obavezno održavati van okvira pravila i procedura Generalne skupštine, bez povezivanja UN kao takve, već samo na njenoj teritoriji? Drugo, spisak pozvanih. Ne razumem zašto je neko ostao "izvan", dok su, na primer, predstavnici samoproglašenog Kosova bili pozvani i zajedno sedeli sa državama članicama UN - rekao je Lavrov.

On je u intervjuu za televiziju "NTV", koji prenosi "Sputnjik", ocijenio da su takvom akcijom Amerikanci ozbiljno "prešli" i generalnog sekretara koji je bio pozvan na otvaranje ovog foruma i čitave UN.

Lavrov je, ipak, iskazao razumevanje za taj postupak, ocenivši da je sigurno lakše sakupiti one koji te slušaju u svemu i sa njima rešavati neke zadatke, predstavljati sve kao neku "volju međunarodne zajednice, međunarodne koalicije".

- Naravno, to je mnogo teže u UN - dogovarati se uz učešće Rusije, Kine i mnogih zemalja u razvoju koje imaju samostalno mišljenje o spoljnopolitičkim pitanjima - naveo je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, iako takve diskusije oduzimaju više vremena "kompromisi i dogovori, postignuti sa onima koji ne misli isto kao ti po svakom pitanju mnogo su dugovečniji i mnogo efikasniji".

2024 © - Vesti online