Utorak 13.10.2015.
19:51
sputniknews.com

Putin Ukrajini: Neka vam MMF pozajmi pa nam vratite dug

Reuters
Svi bi bili zadovoljni kada bi Ukrajina vratila dug: Vladimir Putin

Ipak predsednik Rusije Vladimir Putin ističe da se taj novac mora vratiti.

- Da vas podsetim, mi odavno imamo pravo da tražimo isplatu ovog duga pre decembra. Mislim na to da su stupili na snagu uslovi u skladu sa našim ugovorom o pružanju ovog kredita. Međutim, mi to nismo radili upravo da ne bismo doveli naše ukrajinske kolege u težak položaj i ne otežamo i bez toga tešku situaciju u ekonomiji. Ali, novac je naš i neka nam ga vrate - rekao je Putin na sastanku sa članovima Vlade.

Predsednik Rusije je predložio MMF-u da pruži dodatnu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara, kako bi ona možda mogla da isplati dug Rusiji.


- Zašto MMF ne pozajmi Ukrajini te tri milijarde dolara kako bi ona mogla da isplati dug? Zašto menjati svoja pravila za neku zemlju, kršeći sam sistem i pravila funkcionisanja MMF-a? Razgovarajte sa kolegama. Čini mi se da je lakše ići tim putem - dodati Ukrajini tri milijarde kako bi mogla da vrati dug i svi bi bili zadovoljni i radili bi normalno - rekao je Putin.

Ukrajina je u septembru pokrenula pravnu proceduru restrukturiranja dela svog državnog duga. Vlada Ukrajine je ranije uključila u restrukturiranje i dug Rusiji u vrednosti od tri milijarde dolara. U Kijevu ga smatraju komercijalnim, a ne državnim kreditom. Rusija je više puta saopštavala da ne planira da učestvuje u restrukturiranju i da će tražiti izmirivanje duga do decembra.

2024 © - Vesti online