Utorak 13.10.2015.
14:48
Srna

Ovako Nenad Popović moli Putina i Kirila da spreče ulazak Kosova u Unesko

Tanjug
Molba Nenada Popovića

Popović je u pismu Putinu naveo da pojedine zapadne zemlje žele da samoproglašeno Kosovo van redovne procedure prime u članstvo u Unesko i tako Srbiji oduzmu njen identitet, njeno duhovno i kulturno nasleđe.

- Ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka. Na tom nasleđu, i na svetosavsko-kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda - naveo je Popović.

On je ukazao na to da je na Kosovu i Metohiji evidentirano više od 1.500 spomenika srpskog kulturnog nasleđa, da je to rodno mesto prve srpske srednjovekovne države i da se smatra kolevkom Srbije i duhovnim središtem Srba.

Popović je naveo da su "ti Srbi – u znak poštovanja zajedničkog slovenskog porekla sa braćom Rusima – sebe nazivali Rasi, a prvoj svojoj državi dali su ime Raška".

- Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije i zato Vas molim u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj ogromni autoritet i globalno liderstvo da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite prijem Kosova u Unesko - apelovao je Popović u pismu.

On je upozorio da će u suprotnom srpska pravoslavna i sakralna baština biti predata na staranje istim vandalima koji su je uništavali u martovskom pogromu 2004. godine.

- Molimo vas da i danas uvažite naš apel i pomognete nam da se odupremo nepravdi i zlu koje pokušavaju da nanesu Srbiji. Molimo vas da ne dozvolite da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene - naveo je Popović u pismu Putinu.

U pismo patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, Popović je apelovao da ruski patrijarh iskoristi autoritet "verskog poglavara Rusije i lidera čitavog pravoslavnog sveta", i učini sve da zaštiti duhovno i istorijsko nasleđe Srpske pravoslavne crvke na Kosovu i Metohiji i "spreči prijem lažne države Kosovo u Unesko".

- Po istoj matrici kao što su, nedavno, teroristi Islamske države uništili Trijumfalnu kapiju u drevnom gradu Palmiri u Siriji, tako su 2004. godine teroristi na Kosovu uništili Hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Obe ove svetinje nalaze se pod zaštitom Uneska, ali to im nije pomoglo da budu zaštićene od uništavanja koje su sproveli islamski fundamentalisti i teroristi - naveo je lider SNP-a.

Popović je istakao da srpski narod u patrijarhu Kirilu lično i "u velikom i bratskom ruskom narodu, vidi jedinu nadu za spas".

2024 © - Vesti online