Ponedeljak 12.10.2015.
13:39
Tanjug

Unesko odlučuje o Kosovu, Vučić najavljuje borbu "do poslednje kapi znoja"

en.unesco.org
Većina članica Uneska za prijem Kosova

Tokom izjašnjavanja o dnevnom redu, većina članica je iznela stav da se "prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka doneta", prenosi B92.

- Mi smatramo da je to već na dnevnom redu i to nije nikakav presedan. Verujemo da je pravo svake suverene države da izrazi svoje stavove - rekao je predstavnik Velike Britanije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da šanse da Kosovo ne postane članica Uneska nisu velike, ali da ćemo se boriti.

- U stalnoj konferenciji UNESKO šanse nisu velike, ali ih ima, borićemo se do poslednje kapi znoja i nećemo kriti svoje razočaranje ponašanjem naših velikih prijatelja. Time sam vam sve rekao - rekao je Vučić.

Španija je istakla da prisustvo ovog predmeta na dnevnom redu ni u kom smislu ne prejudicira ishod rasprave o članstvu, što je, kako je navedeno, posebno važno reći u slučaju zemalja koje nisu priznale suverenitet te teritorije, kao što je Španija.

Neslaganje sa odlukom da se na dnevnom redu nađe i prijem Kosova izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine, navodi B92. Konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

2024 © - Vesti online