Subota 10.10.2015.
08:36
Đ. Barović - Vesti

Karadžić pisao Ban Ki Munu: Neka UN spase Srbe iz Haga

Tanjug/AP

Karadžić je generalnog sekretara UN pozvao i da zatraži istragu obrazlažući to katastrofalnim zdravstvenim stanjem preostalih haških optuženika i osuđenika.

Karadžićev pravni savetnik, Marko Sladojević, kaže za "Vesti" da se bivši predsednik RS odlučio na ovaj korak zato što su nadležni u Hagu odbili njegov predlog o pokretanju istrage o učestalim teškim obolevanjima u pritvoru.

- Do sada su u Hagu zabeležene dve iznenadne smrti, dva samoubistva i čak 11 obolelih od raka ili leukemije. Doktoru Karadžiću je operisana žučna kesa tek pošto je to naredilo sudsko veće. Pritom, sada mu je skočio i šećer, a podsećam, da je u Hag došao potpuno zdrav - navodi Sladojević.

U pismu generalnom sekretaru UN, Karadžić se požalio i na pravosudni sistem po kojem se sudi u Hagu, jer je takav sistem nepoznat u bivšoj Jugoslaviji, kao i zbog suđenja na stranom jeziku, što je uvek, kako je naglasio, na štetu optuženog.

On je naveo da suđenja traju predugo, a da su mnoge presude donete na osnovu nepoznavanja pravosudnog sistema u bivšoj Jugoslaviji i optužbi za dela koja su bila dozvoljena i obavezujuća prema jugoslovenskim zakonima.

2024 © - Vesti online