Četvrtak 08.10.2015.
14:45
Tanjug

"NATO spreman za rat s Rusijom"

Reuters
Branićemo svaku svoju članicu. Podižemo borbenu gotovost jer Rusija ugrožava Tursku

Generalni sekretar Alijanse je ukazao da je na tursko-sirijskoj granici došlo do usložnjavanja situacije, još jednom je osudio ulazak ruskih borbenih aviona u turski vazdušni prostor i pozvao Rusiju da se prema građanskom ratu u Siriji postavi na konstruktivan način.

- NATO je spreman da brani sve članice, uključujući i Tursku - rekao je Stoltenberg novinarima u pauzi ministarskog sastanka zemalja clanica Alijanse u Briselu i dodao da se, zasad, ne razmatra slanje dodatnih trupa u Tursku, jer ona ima dovoljno jaku vojsku da odgovori na sadašnje izazove.

- Rusko prisustvo u Siriji predstavlja izazov za nas - izjavio je Stoltenberg i optužio Rusiju da koristi Siriju kao poligon za testiranje svog najmodernijeg naoružanja.

- Ne moramo da šaljemo snage za brzo reagovanje da bi postigli efekat odvraćanja. To se može postići i podizanjem gotovosti i vežbama, tako da naši neprijatelji znaju da mi to možemo -kazao je on.
    Stoltenberg je najavio i da će u Italiji i Španiji sledećeg meseca biti održana velika vojna vežba pod nazivom "Spojeni trozupci", u kojoj će biti uključeno 30.000 vojnika NATO.

2024 © - Vesti online