Sreda 07.10.2015.
17:38
Srna

"Da li kritike Putina znače da SAD zaista žele da teroristi zauzmu Damask?"

Reuters
SAD nisu Rusiji uzvratile solidarnost za podršku nakon terorističkih napada na Njujork

SAD se već 14 godina bore sa talibanima u Avganistanu i nije jasno kako Vašington ne vidi paralelu sa ruskom borbom protiv islamista u Siriji - navodi se u komentaru francuskog lista.

Navodeći da su Rusija i Vladimir Putin nakon septembarskih terorističkih napada na SAD 2001. pružili pomoć Americi koja se pripremala za napad na talibane i solidarisali se sa Amerikancima, list navodi da SAD nisu uzvratile istom merom.

Sirija je ugrožena napadima islamista koje finansiraju Turska i Katar pa su Rusi odlučili da Damask ne sme pasti u njihove ruke, kao što su Amerikanci zaštitili Kabul od talibana.

Zašto Zapad odbija Putinovu ponudu da se napravi koalicija protiv islamista u Siriji i sruši vehabijska ideologija? Da li smo postali taoci arapskih naftnih monarhija - pita "Figaro".

Kao alibi za to odbijanje navodi se da ruske snage napadaju i pripadnike Asadove opozicije.

Ali, te grupacije u kojima ima pripadnika Al kaide i salafija, koje finansira Turska, obavezale su se da će uvesti šerijatske zakone čim zauzmu Damask,  navodi se u komentaru.

Takozvana Sirijska nezavisna armije, kao opozicija Asadu, zapravo je običan duh na terenu i ima  ulogu u propagandnom ratu, ali kao vojna sila ne znači ništa - procjenjuje list i zaključuje:

Može se reći da Bašar al Asad  nije uspeo da ujedini zemlju, ali to nije razlog da se  kapije Damaska otvore za islamističke varvare.

2024 © - Vesti online