Sreda 07.10.2015.
14:35
Tanjug

A šta se dešava u Ukrajini?

Reuters
Porošenko: Već nedelju dana prekid vatre, ali to ne znači da je rat završen

Tokom prve sedmice oktobra u "zoni izvođenja antiterorističke operacije" održao se potpuni prekid vatre, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko dodajući, međutim, da rat još nije gotov i da ukrajinska vojska treba još dugo da ostane u Donjeckom basenu kako se "ruska vojska" ne bi smestila "u KIjevu, Lavovu ili Odesi".

- Prve nedelje oktobra na frontu imamo najzad režim potpunog prekida vatre. Nijedan pucanj. To još nije mir, to još nije kraj rata, jer će kraj rata biti onda kada bude oslobođen poslednji pedalj ukrajinske zemlje od neprijatelja, okupatora, uzurpatora - rekao je Porošenko a prenosi agencija UNN.

Agencija prenosi reči Porošenka da ukrajinske Oružane snage treba još dugo da budu na istoku u Donbasu kako "ruska vojska ne bi napredovala po čitavoj teritoriji Ukrajine".

Prema njegovim rečima, garancija primirja je samo "pouzdanost ukrajinske vojske".

- Garancija primirja i mira može da bude samo pouzdanost ukrajinske odbrane, visoka disciplina, visok moralni duh ukrajinske vojske. Shvatite sami i objasnite svima, mi ne ratujemo samo za Donbas i Lugansku oblast. Mi branimo čitavu zemlju - rekao je on i istakao da je "neprijatelj sada najveće napore usmerio na destabilizaciju stanja u ukrajinskoj vojsci".

U uslovima zatišja na frontu, glavni zadatak je informativni rat, smatra predsednik Ukrajine.

- U ovim uslovima, kada su obustavljena vojna dejstva, neki misle da je glavna opasnost već prošla. Ja sam uveren da će se na informativnom frontu situacija samo zaoštriti - kazao je Porošenko, dodajući da će se Ukrajina "i ubuduće protiv kremaljske propagande i laži boriti istinom i objektivnošću", preneo je Ukrinform.

2024 © - Vesti online