Nedelja 04.10.2015.
18:40
srbijadanas.com

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Konačno je stigao odgovor

pixabay.com
Naučnici su rekli svoje, a šta vi mislite?

Istraživači su pokazali da osobe sa predugim alelama (alele su isti geni različitih oblika) kod određenih gena koji kontrolišu serotonin (hormon zadovoljstva) će se češće fkousirati na pozitivnu slike, u poređenju sa onima koji imaju kratke alele na istim genima - koji će se fokusirati na negativne slike, kao što je kada neko biva opljačkan.

Varijacije na genu receptoru oksitocina (hormona ljubavi i sreće) isto mogu da utiču na perspektivu života. Tako da postoje razlike u sastavu gena kod optimista i pesimista. Tako da se čini da je genetski predodređeno da li ćete biti pozitivni ili negativni.

Optimisti se posle operacije bajpasa brže oporavljaju, a pokazuju i veći društveno-ekonomski uspeh, a bolji su u školi. Međutim, isto tako umeju i da precene svoje mogućnosti, kao i da potcene neki rizik.

Realisti, sa druge strane, imaju mnogo realističniju perspektivu sveta, oprezniji su kada planiraju budućnost, a čak se dešava i da žive duže. Istraživanje koje je trajalo 20 godina je pokazalo da su pesimisti oprezniji kada su u pitanju njihove finansije i zdravlje, te da izbegavaju rizična ponašanja kao što su pušenje i preterano konzumiranje alkohola, što im bukvalno omogućava da se bukvalno poslednji smeju, posle optimista.

Međutim, genetski smo svi skolni ka optimizmu, što je pronađeno kod 80 odsto ljudi. Svi češće predviđamo da će se dogoditi lepe i pozitivne stvari, čime potcenjujemo mogućnost negativnih dešavanja u budućnosti. Čak i kada su svi mladenci sigurni da se neće razvesti, imamo čak 40 odsto razvedenih brakova. Naš mozak je takav da pokušava da se fokusira na pozitivne stvari i da negativne ignoriše.

Naučnici koji su napravili ovaj animirani snimak savetuju vas da ne razmišljate mnogo o tome da li je čaša polu prazna ili polu puna, već da popijete tu vodu već jednom. A možete i da pogledate video kako biste čuli i videli još dodatnih i korisnih informacija.

2024 © - Vesti online