Četvrtak 01.10.2015.
00:30
24Sata rs

Smrtonosna kombinacija: Ako pušite i radite ovo - možete da se oprostite od života!

unsplash.com
Ova smrtonosna kombinacija se odnosi na žene pušače

Konzumiranje oralne kontracepcije reguliše sami sistem u organizmu, ali isto tako one znaju da budu i negativne ako dođu u kontakt sa nečim što im ne prija, a mogu imati čak i smrtonosne posledice.

Pored toga što kontraceptivna sredstva sa velikom dozom hormona mogu dovesti do problema sa srcem i krvnim sudovima, konzumiranje nikotina takođe povećava rizik za nastanak komplikacija.

- To najčešće pogađa žene, zato što nikotin usporava metabolizam holesterola, uvećava ga i remeti mu "fine" odnose, one koji štite organizam od stvaranja ugruška. Time što uvećava te odnose, oni se automatski uvećavaju i oni koji se nazivaju "štetnim" podižu nivo tromboksana, a samim tim i smanjuju zaštitni nivo- tvrdi prim. dr Petar Borović.

- Kada se svi ti faktori sumiraju, žene koje duže vreme koriste kontraceptivne pilule u spoju sa nikotinom imaju veći rizik od pojave infarkta, i to za jedno 20 - 30 odsto - istakao je doktor Borović.

Kako bi sprečili da dođe do nekih nepoželjnih komplikacija potrebno je prvenstveno prestati sa konzumiranjem cigareta.

- Najbolje je da prestanete sa pušenjem, potrebno je takođe uzimati dovoljno tečnosti, kretati se, obavezna fizička aktivnost, 400 - 600 grama voća dnevno, oko 300 grama povrća dnevno, bez konzumacije veštačkih kiselina, tačnije sirćeta, već salate začiniti sa limunom.E, onda će se stanje u organizumu definitivno promeniti i krenuće na bolje - dodao je doktor Borović.

2024 © - Vesti online