Ponedeljak 28.09.2015.
18:59
Tanjug

Putin: Da li shvatate šta ste uradili?

Reuters
Podrška Asadu jedini lek protiv terorista u Siriji: Vladimir Putin

On je ocenio da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

- Da li shvatate šta ste uradili? Treba da priznamo da se niko, osim Bašara al-Asada ne bori istinski protiv Islamske države u Siriji - rekao je Putin u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je dodao da trenutna situacija više ne može da se toleriše, kao i da je potrebno stvaranje međunarodne koalicije protiv terorizma “slična onoj koaliciji protiv Hitlera stvorenoj u toku Drugog svetskog rata“, prenosi "Gardijan".

Putin je naveo da bi trebalo da postoji koordinacija između anti-ID snaga zasnovana na principima Ujedinjenih nacija, kao i da ukoliko se to ostvari neće biti potrebe za izbegličkim kampovima.

- Ovo je velika i tragična migracija ljudi. To je gruba lekcija za sve nas, uključujući i Evropu - ocenio je on.

Kako prenosi "Gardijan", kao jedino rešenje Putin je naveo reorganizaciju državnih struktura, drugim rečima davanje podrške oslabljenoj vladi Bašara al-Asada.


- Ne postoji alternativa - rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti sa Poveljom svetske organizacije i medjunarodnim pravom

- Razlika u mišljenjima u UN uvek je bilo, kao prava na veto, što je sasvim prirodno za tako raznovrsne organizacije, a suština UN je traganje za kompromisom - rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštovanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti pretnjama i silom oružja.

Delegacija Ukrajine napustila je salu neposredno pre početka Putinovog obraćanja, a prethodno je za vreme govora ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, salu napustila ruska delegacije.

2024 © - Vesti online