Ponedeljak 28.09.2015.
08:20 >> 10:46h
Tanjug

Rezultati izbora - Katalonci hoće nezavisnost

Reuters
Čestitke: Secesionistička grupa "Zajedno za DA" (Hunts pel si) osvojila 62 mesta u parlamentu

Najveća secesionistička grupa "Zajedno za DA" (Hunts pel si), osvojila je 62 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mesta, prenela je agencija AFP. To su rezultati na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

- Katalonci su glasali za nezavisnost. Pobedili smo - rekao je vršilac dužnosti regionalne vlade Artur Mas pristalicama.

Obe te secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije.

Šef španskog baskijog okruga, premijer te oblasti Inigo Urulu, rekao je da on želi da održi "zakonske konsultacije" o budućnosti regiona, s obzirom na to kako su danas Katalonci glasali.

- Verujem u mogućnost održavanja zakonskih konsultacija o budućnosti regiona. Potreban nam je politički status za Euskadi (Baskiju). Mi smo nacija, mi smo Baskijci, mi smo građani Evrope, sa slobodama i istorijskim pravima, mi imamo jezik, kulturu - rekao je Urkulu.

Kako je pokazalo ranije istraživanje, sprovedeno posle zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, najverovatnije će većinu poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu osvojiti stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije, ali se za sada ne zna da li će one, ako se udruže, uspeti da sprovedu plan otcepljenja.

2024 © - Vesti online