Nedelja 27.09.2015.
17:48
Tanjug

Šta je rekao Nikolić u UN?

Reuters
Nikolić u Ujedinjenim nacijama

- Vrlo nam je jasno da uspeh u obezbeđenju održivog razvoja nije moguć bez svestrane regionalne saradnje. U tom okviru planiramo da organizujemo regionalne konsultacije krajem ove godine u Beogradu, kako bi sa našim partnerima u susedstvu sagledali kako da zajedno radimo na realizaciji Agende održivog razvoja - najavio je Nikolić.

On je, u govoru na Samitu posvećenom Agendi održivog razvoja do 2030. u sedištu UN u Njujorku, naglasio da taj dokument, u čijem formulisanju je Srbija aktivno učestvovala, treba da promeni realnost naše civilizacije u sledećih 15 godina.

Nikolić je podsetio da su pregovori u Otvorenoj radnoj grupi za formulisanje ciljeva održivog razvoja, čiji smo bili član, počeli kada je na funkciji predsednika Generalne skupštine UN bio predstavnik Srbije, i da je naša zemlja učestvovala i u radu Međuvladinog Komiteta eksperata za finansiranje održivog razvoja.

- Srbija kao zemlja srednjeg dohotka, u tranziciji, bez izlaza na more, još uvek pod teretom brige zbog velikog broja izbeglica i raseljenih lica posle konflikata u našem regionu, deli sudbinu mnogih zemalja koje su suočene sa sličnim razvojnim problemima. Nekontrolisani dramatični priliv migranata, koji u desetinama hiljada, uz dugo čekanje na granicama EU, prolaze kroz našu zemlju u potrazi za boljim životom i utočištem, predstavlja poseban izazov našeg vremena i nameće potrebu zajedničkog rada ka njegovom rešenju - istakao je on.

Predsednik Srbije je podvukao da razvoj nije moguć bez mira i stabilnosti i da Srbija posebno podržava realizaciju globalnog razvojnog cilja 16, koji je posvećen unapređenju mirnih i inkluzivnih društava.

Srbija opterećena nezaposlenošću

U tom okviru Srbija, kako je kazao, ulaže kontinuirane napore za razvoj dobrosusedskih odnosa u svom neposrednom regionu i smatra da proces pomirenja i saradnje nema alternative.

- Kao i druge zemlje u regionu, Srbija je opterećena problemom visoke nezaposlenosti, posebno mladih, i niskom stopom ekonomskog rasta. Od izbijanja svetske finansijske krize, kao i mnoge druge zemlje, zahvaćeni smo spiralom recesije. U saradnji i uz podršku MMF-a učinili smo ozbiljne napore u pravcu fiskalne konsolidacije. Uspeli smo, uz ozbiljna odricanja stanovništva, da smanjimo fiskalni deficit sa sedam na oko tri odsto u ovoj godini. Očekujemo pozitivan rast društvenog bruto proizvoda već od ove godine - ukazao je on.

Kao kandidat za pristupanje EU Srbija prilagođava svoj pravni sistem tekovinama pravnog sistema Unije i čini ozbiljne korake na planu ekonomskih reformi, izgradnji infrastrukture, razvoju proizvodnje održive energije i rešavanju nagomilanih problema u sferi zaštite životne sredine, objasnio je predsednik.

- Pozitivni rezultati realizacije Milenijumskih ciljeva razvoja, prepolovljavanje ekstremnog siromaštva, kojima je cilj postignut pre roka, daje nam podsticaj da verujemo da je transformacija našeg sveta moguća. Živimo u 21. veku, u eri neverovatnih tehnoloških dostignuća, koji objektivno, prvi put u istoriji čovečanstva, pružaju priliku za održivi razvoj svake zemlje i svakog pojedinca, kako niko ne bi bio izostavljen ili zaboravljen - istakao je Nikolić.

Nova Agenda, koja sadrži novih sedamnaest zadataka za obezbeđivanje održivog razvoja su sveobuhvatni i zadiru u gotovo sve elemente ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja. Oni su, kako je podvukao, i univerzalni i važe za sve zemlje, one najrazvijenije, ali i one najsiromašnije, u kojima veliki deo stanovništva živi i dalje sa manje od jednog dolara i dvadeset pet centi na dan.

Svi delimo ovu našu planetu

Nikolić je istakao da je moralna obaveza naše generacije da stvori uslove da niko u svetu više ne gladuje, da se obezbedi puna rodna ravnopravnost i osnaži položaj žena i devojčica.

- Moramo da zaustavimo pogubno zagrevanje naše planete koja je ugrožena ozbiljnim klimatskim promenama. Zvono za uzbunu su sve češće prirodne katastrofe kao što su suše i poplave koje su prošle godine dramatično i teško pogodile moju zemlju i region. Konsenzus o novoj globalnoj agendi održivog razvoja nije bilo lako postići. Međutim, nesumnjivo je da zajedno delimo ovu našu planetu, da drugu nemamo i da nam je dužnost i obaveza da učinimo sve da je sačuvamo i da obezbedimo održivi razvoj kao i razvoj najugroženijih - objasnio je Nikolić.

Ključno pitanje je, prema Nikoliću, kako ćemo valjano da sprovedemo u život ovako ambicioznu agendu.

Nikolić je ukazao da je na sastanku u Adis Abebi potvrđen princip da je svaka zemlja prvenstveno odgovorna za sopstveni razvoj i da je dužna da obezbedi preduslove za svoj napredak i prosperitet kroz razvoj dobrog upravljanja i vladavinu prava, borbu protiv korupcije i nezakonitih finansijskih tokova.

- Započeli smo jedan ambiciozan projekat bez presedana. Neuspeh ne sme i ne može biti opcija. Naša generacija ima istorijsku šansu da usmeri našu civilizaciju u pravcu održivog razvoja, prosperiteta i mira. Ta prilika uveren sam, neće biti propuštena - zaključio je on.

2024 © - Vesti online