Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.09.2013.
14:02
D. Dekić - Vesti A

Toma u Njujorku ubijao "aždaju"

U govoru pred Generalnom skupštinom UN, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nazvao secesijom, a politički vrh kosovskih Albanaca - trgovcima ljudskim organima, čime je državne tonove obojio disonantnošću u odnosu na one koji se čuju iz Vlade Srbije, pre svega od premijera Dačića i vicepremijera Vučića.

Fotografija i na Tviteru: Obama i Nikolić sa suprugama
 

Nikolić je na Ist Riveru naglasio da iako UN nisu priznale tu nelegalnu secesiju, jedan broj zemalja jeste zanemarivši međunarodni pravni poredak, pa mada se tako zamerio većem delu Evrope, poručio im je i da početak pregovora o pristupanju Srbije EU očekuje početkom iduće godine. Šef Srbije je ukazao i da su "neki od sadašnjih albanskih prvaka sa KiM organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba, kojima su organi vađeni i prodavani". Na ta zlodela podsetio je svet nekoliko dana pošto je premijer pomirljivo poručio da Hašim Tači nije nikakva "apokaliptična aždaja," već običan čovek sa kojim se može i mora razgovarati.


Da Dačić i Vučić nikada ne bi nastupili u UN poput Nikolića, smatra spoljnopolitički komentator lista "Politika" Boško Jakšić. On ukazuje da nastup šefa države u UN ide u prilog kristalizaciji utiska da kabinet predsednika vodi jednu spoljnu politiku, a Vlada Srbije drugu.

Slikao se sa Obamom

Predsednik Srbije bio je na svečanom prijemu koji je organizovao predsednik SAD Barak Obama i nakratko se sreo i zajedno sa suprugom sa njim slikao. Imao je, kako je ocenio, i jedan od uspešnijih sastanaka sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton, na kojem joj govorio o problemima u pripremama za lokalne izbore na Kosovu.

- Pod opštim utiskom pomirljivih tonova predsednika Irana, poruka srpskog predsednika u UN štrči u oštrini, što bi mogla da bude potvrda glasina o postojanju sukoba između Nikolića i Vučića - kaže Jakšić.


Suprotnog mišljenja je politički analitičar Dragoljub Anđelković, koji ne ulazeći u odnose ljudi iz vrha države kaže da je spolja gledano različit pristup predsednika i Vlade dobar.


- Predsednik je direktniji, a Vlada pegla i, ako to nije njihov dogovor, onda je prećutna tolerancija u nacionalnom interesu - objašnjava on.


Prema oceni direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, ključne rečenice iz govora su "prepisane" iz onih kojima je nastupao od 2008. bivši šef diplomatije Vuk Jeremić.


- Nikolić hoće da Rusiji i Kini pokaže da se Srbija oko stavova o Kosovu ne koleba, ali ova mantra koju izgovara nije u skladu s obavezama koje je naša zemlja preuzela prema Briselskom sporazumu - kaže Janjić i dodaje da će do kraja godine šef države i vlada morati da se sinhronizuju.

Hag ponizio Srbe

Tomislav Nikolić je ponovio da je Haški tribunal iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa i da je delovao pod političkim pritiskom, i u istim slučajevima različito postupao. Dodao je i da je srpske žrtve iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije ponizio, da je pokušao da revidira istoriju.
- To je mišljenje Srbije o radu haškog suda - kazao je Nikolić.


On je dodao da će nastupi morati da se usaglase sa stavom prema EU.


- Moguće je da na sledećoj Generalnoj skupštini, 2014, bude pokrenuto pitanje članstva Kosova u UN ili posmatračkog statusa, pa je Nikolićeva izjava je defanzivna i nefunkcionalna - zaključio je Janjić.

POVEZANE VESTI

Subota 28.09.2013. 06:59
Reči koje nemaju praktičnu težinu, nikoga ne obavezuju, izrečene su samo radi pomodarstva.
Petak 27.09.2013. 16:38
... Azdaju na 'parking' Ist-riveu, sv.Djordje je odavno ubio, mozda je Toma mislio na azdaju u Bg, koja uskracuju prava Kraljevini da Srbijom vlada.
Petak 27.09.2013. 22:31
e tomo tomo farbas nas ,nego ima li ekonomski rezultata nesto od kada si presednik jedne drzave ili farbas nas sa Kosovom zbog krize u zemlji ,to smo prosli kod Milosevica sada bogami necemo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online