Subota 26.09.2015.
06:46
B. Božin - Vesti

Berlin daje 4 milijarde za izbeglice

Reuters
Plaćen smeštaj: Angela Merkel

U Nemačkoj se do kraja godine očekuje 800.000 izbeglica, što je najviše u istoriji Savezne republike, naglasila je kancelarka, koja je zahtevala i evropsku solidarnost za rešenje krize.
Rezultat samita je, kako je rekla, "dobar dan za nemačke pokrajine i komune".

Nema gotovine

Dok se nalaze u prihvatnim centrima, pomoć izbeglicama bi se ograničila na materijalna davanja, a ne na novac, koji bi najviše bio ograničen na jedan mesec.

Savezna država je spremna da preuzme paušalne troškove po izbeglici od 670 evra mesečno, počev od dana registrovanja do okončanja azilantskog postupka. Osim toga, federacija će učestvovati sa 500 miliona u izgradnji socijalnih stanova i sa još 350 miliona za pomoć maloletnim azilantima bez pratnje odraslih.

Ovo će značiti rasterećenje pokrajina i komuna za oko 4 milijarde evra. Iduće godine će federacija preuzeti troškove od 3,5 milijardi evra na osnovu već pominjanih 800.000 izbeglica koje se očekuju do kraja godine.

I pored povećanog zahvatanja iz saveznog budžeta, ministar finansija Volfgang Šojble je optimista da će saldo ostati na nuli. Za ovu godinu pokrajine dobijaju milijardu više od ranije dogovorene sume.

Paralelno sa finansijama, na samitu saveza i pokrajina je još jedna od ključnih tačaka bilo usvajanje paketa zakona, prema kojem se reguliše postupak za izbeglice, a Albanija, Kosovo i Crna Gora rangiraju kao "sigurno" okruženje, bez političkog progona ljudi.

Azilanti bi po novom predlogu ostajali ne više tri meseca, nego do šest meseci u prvim prihvatnim centrima, a oni iz sigurnih država bi bili obavezni da tamo ostanu do zaključenja azilantskog postupka. Zahtevi azilanata iz tih zemalja bi se rešavali po ubrzanom postupku, čime bi njihovo zadržavanje u Nemačkoj bilo okončano u najkraćem roku.

Ovaj nacrt zakona ide na razmatranje u pokrajine i trebalo bi što pre da bude usvojen. Nemačka kancelarka je ocenila da je time "stvoren sistem u kojem može da se diše".

2024 © - Vesti online