Subota 26.09.2015.
05:42
Ž. M. - Vesti

Referendum na proleće?

Tanjug
Još nepoznat datum izjašnjavanja naroda u Srpskoj: Milorad Dodik

U četvrtak je objavljena pomenuta odluka Ustavnog suda, a kada bude objavljena i odluka koju je Narodna skupština RS usvojila, počeće da teče rok od 50 dana za održavanje referenduma.

Mediji u Banjaluci objavili su juče da bi referendum trebalo da bude održan 15. novembra, ali u pitanju je pogrešan proračun jer će rok za održavanje referenduma početi da teče tek kada bude objavljena i sama odluka Skupštine o njegovom raspisivanju.

Sada su, međutim, u najavi nove komplikacije jer je moguće da će Bošnjaci u Veću naroda RS osporiti odluku o formiranju referendumske komisije, što će kompletnu proceduru produžiti za nekoliko sedmica! Ako u tom periodu dođe do apelacije pred Ustavnim sudom BiH, što najavljuje lider SDA Bakir Izetbegović, onda je moguće da referendum bude zakazan tek na proleće, i to pod uslovom da uopšte bude održan!

Predsednik Srpske Milorad Dodik i dalje tvrdi da će referendum biti održan, uprkos političkom nasilju koje je na sceni u BiH.

- Referendum je teško osporiti, jer je to demokratija, demokratski način izjašnjavanja. Ovde ima recidiva političkog nasilja, tako da nije čudno što u BiH i kod predstavnika međunarodne zajednice postoje ljudi, koji pokušavaju da iz te tradicije nasilja nastave sa osporavanjem svakog demokratskog načina izjašnjavanja - rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online