Petak 25.09.2015.
16:15
Tanjug

"Hrvati da nas ostave na miru i otvore granicu"

Tanjug
Međusobne pohvale: Johanes Han i Aleksandar Vučić

Vučić je ocenio da je odlična vest najava hrvatskog premijera Zorana Milanovića da razmišlja da otvori granicu, navodeći da nije razgovarao s Milanovićem, ali da mu je drago ako je promenio mišljenje.

- Skinuli bi kapu, samo da nas ostave na miru da radimo i da se krećemo - rekao je premijer Srbije na konferenciji za novinare u Beogradu posle susreta sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije, onog trenutka kada Hrvatska odustane od provođenja protizakonitih i protivpravnih i drugih mera koje su sramota za tlo Evrope, sve vratiti u pređašnje stanje i nastaviti saradnju sa Hrvatskom.

On je rekao da je zadovoljan što je EU tražila od Hrvatske da poštuje evropske zakone, navodeći da to ohrabruje Srbiju na evropskom putu.

Uvrede i "ekipica"

Govoreći o uvredama koje je Milanović uputio prema Srbiji, Vučić je rekao da se našao u šoku i čudu kada je čuo da neko ko je na čelu vlade neke zemlje govori takve stvari.

- Ne daj Bože da smo mi nekoga nazvali divljacima, ko zna šta bi nam radili, bili bi glavna vest. Što se tiče današnjeg seta uvreda iz 'nesesera' Milanovića, ne želim da odgovaram na to - rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Milanovića da je Hrvatska "mnogo starija od Srbije" i da je Srbija "slučajna država", Vučić je napomenuo da je srpska državnost jedna od najstarijih u Evropi, dok je za Milanovićevu izjavu o "ekipici Vučić-Orban-Karamarko" rekao je da je hrvatski premijer trebalo da doda "i Vatikan i masone, pa da zabava bude potpuna".

Kada je reč o migrantskoj krizi, Vučić je ponovio da je Srbija predložila da učestvuje u kvotama za raspodelu migranata i da bi bilo reči o malom broju ljudi, ali da niko još nije prihvatio tu ideju.

- Ali, nećemo bežati ako EU smatra da je to potrebno - poručio je Vučić.

Evrointegracije

Što se tiče evropskih integracija Srbije, Vučić je rekao da je od Hana dobio "ohrabrujuće poruke po mnogim pitanjima" i ocijenio da je Srbija zaslužila da prije kraja godine budu otvorena prva poglavlja u pregovorima sa EU, jer se u prethodnom periodu ponašala na dobar i ozbiljan način.

- Mi smatramo da smo se u prethodnom periodu u svemu, ili u najvećem delu u različitim sferama društvenog života ponašali na dobar i ozbiljan način i da smo zalsužili otvaranje poglavlaj pre kraja godine - rekao je Vučić dodajuće da očekuje podršku EU kakva je i do sada bila i nastavak saradnje na viskom nivou.

On je rekao i da se u razgovorima sa evropskim komesarom Srbija pohvalila i ekonomskim rezulatima, ali i da je preneo da za nas veliko opterećenje i veoma loša vest, u ekonomskom i političkom smislu, zatvaranje granica prema Srbiji na jednostran način od strane Hrvatske.

- Zahvalan sam EU ne samo na pomoći u novcu koja nikadfa nije beznačajna, nego i u znanju i mnogo čemu drugom. Nadam se da će se takva saradnja nastaiti - rekao je Vučihc.

Tanjug
Vučić i Han posetili su migrante u Šidu

Han zahvalan Srbima

Srbija može da se osloni na Evropsku uniju, poručio je danas evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han i dodao da su evropski zvaničnici u stalnom kontaktu sa vlastiama u Beogradu i Zagrebu, kako bi se problem zatvaranja granica rešio što pre.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da je zahvalan srpskom stanovništvu na darežljivosti prema izbeglicama.

- Ono što sam danas video me je zadivilo i to je inspirušuća poruka za sve. EU je odlučna da podrži Srbiju kao što je to učinila i prošle godine posle katastrofalnih poplava. Možete se osloniti na podsršku EU - rekao je Han.

Zemlje zapadnog Balkana koje su pogođene krizom, među kojima je i Srbija, dodao je Han, nisu užrok problema, već one, podvukao je, doprinose da se ova kriza reši.

Han apelovalo na Hrvatsku da promeni odluku o blokadi

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han apelovao je danas na hrvatsku vladu da promeni svoju odluku u vezi zatvaranja granica za vozila sa srpskim registracijama. On je ocenio da mere hrvatskih vlasti nisu prorpocionalne i da su diskriminatorne. Han je kazao da je u uzajamnom interesu svih ljudi na Zapadnom Balkanu da postoji sloboda kretanja, što je važno i za ekonomsku stabilnost.

Podsetio je da je broj izbeglica u Evropi najveći u istoriji, veći nakon Drugog svetskog rata.

- Ovo je međunarodni, a ne samo evropski probleme - ukazao je, te da način za rešavanje krize nije praviti razliku da li je neka zemlja članica EU ili ne.

- Moramo da stabilizujemo situaciju u regionima - poručio je Han.

2024 © - Vesti online