Petak 25.09.2015.
13:11
Srna

Finska: Petardama i kamenjem na izbeglice

Reuters
Protest ekstremista protiv dolaska migranata u Finsku

Između 30 i 40 demonstranata nosilo je u četvrak uveče finske zastave i uzvikivalo pogrde prema izbeglicama. Neki su bili obučeni kao pripadnici američke rasističke organizacije "Kju kluks klan".

Demonstranti su zasuli kamenicama autobus sa oko 40 migranata, među kojima je bilo dece, javila je finska televizija ILE.

U međuvremenu, zapaljiva bomba bačena je na drugi prijemni centar u mjestu Kovola, na jugu Finske, saopštila je policija, dodajući da nije bilo povređenih.

- Finska Vlada snažno osuđuje rasističke proteste protiv azilanata koji su ušli u zemlju. Nasilje i pretnje nasiljem su za svaku osudu - navodi se u saopštenju.

Premijer Juha Sipila ponudio je ranije svoju kuću za smeštaj izbjeglica, što je izazvalo međunarodnu pažnju, ali i kritike u Finskoj.

Reuters
Oko 500 izbeglica dnevno uđe u zemlju: Migranti se registruju u prihvatnom centru u gradu Torniu

Od početka godine, više od 13.000 tražilaca azila, većinom iz Iraka, došlo je u Finsku, u poređenju sa 3.600 tokom cele prošle godine.

Poslednjih dana, oko 500 izbeglica prelazilo je dnevno finsku kopnenu granicu u mjestu Tornio, u blizini arktičkog kruga, nakon dugog puta preko Švedske.

Finska je jedina članica EU koja je bila uzdržana na glasanju o relokaciji azilanata. Ova zemlja je prihvatila svoj udeo od dva odsto od 120.000 migranata, ali je saopštila da ne prihvata sistem obaveznih kvota.

2024 © - Vesti online