Četvrtak 24.09.2015.
09:50
Tanjug

"Ako ne želite ogradu, pustićemo migrante ka Nemačkoj"

Reuters
U EU nisu shvatili važnost zatvaranja Grčke granice: Viktor Orban

- Austrijski kancelar izjavio je nedvosmisleno da, ako smo samo ogradom u stanju da zadržimo migrante, treba radije da ih propustimo - rekao je Orban mađarskim novinarima u Briselu posle završetka hitnog samita EU o migrantima.

- To je nešto što ćemo morati da razmotrimo - dodao je predsednik mađarske vlade, prenosi MTI.

Prema Orbanovim rečima, na samitu je prihvaćeno pet od šest predloga Mađarske.

Šesti i najvažniji predlog - da Grčka treba da zaštiti svoje granice u saradnji sa EU ako nije u stanju da to učini sama, nije prihvaćen, rekao je premijer Mađarske, dodajući da je to šteta.

- U tom smislu, evropska spoljna granica još nije zaštićena i migranti kršeći međunarodne sporazume nastavljaju da dolaze preko Grčke - kazao je Orban.

Učesnicima samita, kako je dodao, za taj potez nedostajalo je odlučnosti i hrabrosti.

- Mislim da nisu shvatili važnost tog pitanja kao mi - rekao je Orban.

Mađarski premijer je o šest predloga Budimpešte govorio u sredu u Bavarskoj, i oni osim kontrole EU duž grčke granice, podrazumevaju razlikovanje izbeglica i ekonomskih migranata pre nego što uđu u Šengensku zonu i sačinjavanje liste zemalja koje se smatraju bezbednim za život.

Orban je predložio da svaka država-članica poveća doprinos EU za jedan odsto i smanji izdatke za jedan odsto, od čega bi se dobilo tri milijarde evra za izbeglice.

Predložio je i razvoj partnerstva sa zemljama čije je učešće u rešavanju migrantske krize neizbežno - Turskom i Rusijom, navodi MTI.

Mađarski premijer je, takođe, rekao da treba uvesti globalne kvote i da sve zemlje sveta treba da budu uključene u rešavanje migrantske krize, dodaje agencija.

2024 © - Vesti online