Četvrtak 24.09.2015.
03:00
N. Jokić - Vesti

Cilj EU - blokiranje Sredozemlja

Reuters
Oni odlučuju: Šefovi država EU na samitu u Briselu

Šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini uputila je poziv za finansiranje evropskog projekta pre svega u Turskoj, Jordanu, Libanu i Iraku, gde je već od 2011. godine izbeglo i živi najmanje oko pet miliona Sirijaca.

Mogerini je najavila značajne finansijske fondove kako bi talas izbeglica prestao da prelazi Mediteran ka Grčkoj i Italiji, i odatle kreće kao severnoj Evropi.

Packe iz Brisela

Uoči samita, Evropska komisija podigla je ton i odlučila da otvoreno optuži zemlje članice, među kojima Italiju, Grčku, Mađarsku, Nemačku i Francusku, da nisu poštovale evropska pravila o azilantima.

Komesar za migracije Dimitris Avramopulos najavio je da će do kraja nedelje već početi da funkcioniše sistem centara za prijem izbeglica u Grčkoj i u Italiji, gde će se vršiti njihova identifikacija, selekcija na one koji imaju pravo na azil i one koji ga nemaju, kao i slanje odabranih azilanata u zemlje članice EU i Šengena. Odluku o ustanovljavanju ovog sistema prijemnih centara doneli su u utorak ministri unutrašnjih poslova EU i to većinom glasova dok su protiv bile Mađarska, Slovačka, Češka i Rumunija.

Ali, ove četiri zemlje imaju sada pravnu obavezu da ove odluke sprovode. Ukoliko to ne učine kao što preti slovačka vlada, biće izloženi sankcijama EU. Reč je o zemljama koje dobijaju najviše novca iz solidarnih fondova EU i to bi moglo da ih dovede do promene stava uprkos retorici namenjenoj domaćoj političkoj sceni.

 

2024 © - Vesti online