Ponedeljak 21.09.2015.
16:52 >> 19:04h
N1

Zaštitnik građana: Vučiću, smeni Gašića. Vučić: Razmisliću

Tanjug
Šta će sada uraditi veliki vođa? Nije mu lako, ipak je Gašić "njegov čovek" (iz njegove stranke)

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, njihovo razrešenje se traži zbog "njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad svojih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana" u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

- Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data - istakao je Janković.

On je u saopštenju dodao da demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti čini demokratski standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći "sa ogromnim štetnim posledicama".

Ministar odbrane i direktor VBA pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je javna preporuka za njihovo razrešenje "bila neminovna", naveo je Janković u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da će odluku o tome da li će poslušati ombudsmana Sašu Jankovića i smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića tek doneti. 

- Naravno da ću doneti odluku da li sam sa saglasan ili ne sa tim predlogom - rekao je kratko Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.    

2024 © - Vesti online