Ponedeljak 21.09.2015.
16:16
Tanjug

U Preševo stiglo više od 4.000 izbeglica - neophodni odeća i obuća

Tanjug
Izbeglice samo pristižu, nadležni mole za pomoć

Sekretar lokalnog Crvenog krsta Ahmet Halimi kaže da hrane i ostalih potrepština ima dovoljno za narednih sedam dana, ali da su neophodni toplija odeća i nova obuća.

- Sa UNHCR-om i Karitasom obezbeđujemo dovoljne kolicine hrane i ostalog...a neophodno je toplija i nova odeća i obuća - rekao je Halimi.

On je naveo i da je u poslednjih 24 sata kroz Prihvatni centar prošlo više od 4.000 muškaraca, žena i dece iz Sirije, Iraka Avganistana...

Izbeglice do Preševa dolaže preko Miratovačkog polja na koje ulaze iz susedne Makedonije.

Oni svakodnevno stižu u grupama - od nekoliko destina do par stotina, ali se u Preševu sadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju, a tu im je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Uz aktiviste Crvenog krsta i UNHCR-a, izbeglicama pomažau i volonteri iz lokalne Kancelarije za mlade dok su za lekarske preglede zaduženi i vojni lekari.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

2024 © - Vesti online