Utorak 15.09.2015.
16:53
Tanjug

"Rusija nudila plan za rušenje Asada, Zapad odbio"

Reuters/SANA
I Rusija htela da ruši Asada

To je ocenio bivši finski predsednik Marti Ahtisari.

Ahtisari je naveo da je za protekle tri godine rat u Siriji odneo desetine hiljada života, da su milioni otišli u izbeglištvo, što je izazvalo najveću izbegličku krizu u Evropi posle Drugog svetskog rata, prenosi britanski “Gardijan”.

Ahtisari je otkrio da mu je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin obrazložio ruski plan u tri tačke.

- Rekao mi je, sedi Marti da ti kažem šta treba da uradimo. Pod jedan da ne smemo da naoružavamo opoziciju, dva, da se odmah uspostavi direktan dijalog opozicije i vlade, a pod tri da se pronađe način za elegantan silazak Asada sa vlasti - ispričao je Ahtisari.


On je naveo da je još jednom pitao Čurkina da li stoji sve što je obećao, a ruski diplomata, za kojeg Ahtisari tvrdi da se uoči njihovog susreta vratio iz Moskve, potvrdio je ponudu.

Bivši finski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir preneo je poruku Moskve zapadnim zemljama, ali su SAD, Francuska i Velika Britanija ignorisale predlog, verujući da su Asadu odbrojani dani.

Čurkin nije želeo da komentariše Ahtisarijeve navode, rekavši samo da je to bio privatni razgovor.

Neimenovani zapadni diplomata u UN rekao je da je samo nekoliko dana posle ove ruske ponude, tadašnji državni sekretar SAD Hilari Klinton označila Asada kao ratnog zločinca.

2024 © - Vesti online