Utorak 08.09.2015.
02:11
B. Božin - Vesti

Amerika kriva za izbeglice

Luka Pirej: Izbeglice stižu brodom sa Lezbosa

- Zapadne države, pod vođstvom SAD, su destabilizovale čitave regione, pri čemu su, između ostalog, učinili mogućim terorističke organizacije i instrumentalizovali ih, stoji u jednom papiru dvoje političara, koji treba da bude predočen frakciji njihove stranke.

- Ubilačke bande, poput Islamske države, indirektno se podržavaju i neometano snabdevaju novcem i oružjem od zemalja s kojima Nemačka održava veze. Milioni ljudi su na taj način izloženi brutalnim građanskim ratovima, pišu visoki funkcioneri Levice.

Razvojna pomoć

U ovom dokumentu Vagenknehtova i Barš, kako piše "Špigel", zahtevaju da se kao mera za savladavanje uzroka izbegličke krize podigne nemački doprinos u Svetskom programu za hranu i poveća razvojna pomoć za 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vagenknehtova je tražila od nemačke vlade da od Vašingtona izdejstvuje finansijsku pomoć oko izbegličke krize.

- Kada bi savezna vlada imala bar minimum hrabrosti, ona bi morala da od SAD, kao glavnog krivca za izbegličku tragediju, zatraži bar da učestvuju u troškovima, insistira ova levičarka. Osim toga, "konsekventno se mora prekinuti sa nemačkim izvozom naoružanja i ratnim avanturama Bundesvera". Ona inače važi za jednog od najoštrijih kritičara vojne intervencije u Siriji.

Maduro: Vašington stvara haos

I predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužuje SAD za izbegličku krizu i navodi da su Amerikanci izazvali katastrofu zbog koje strada Evropa koja sada mora da primi na hiljade imigranata, a da evropske zemlje ne umeju da se snađu u toj situaciji."SAD su na prevaru organizovale invaziju na Irak - na kolevku civilizacije, i uništili ga do temelja" - naglašava Maduro. On ocenjuje da je Irak doslovno "razlomljen" na hiljadu delova i da je poprište terorizma najokrutnije vrste. "Ko je bombardovao Libiju? Ko je odgovoran za smrt više od 100.000 Libijaca", pita Maduro. On navodi da SAD bombarduju Siriju i da finansiraju teroriste koji žele da unište tu zemlju. "SAD su stvorile katastrofu i haos, a sada žele haos i u drugim delovima sveta", poručuje predsednik Venecuele.

2024 © - Vesti online