Ponedeljak 07.09.2015.
10:19
Tanjug, Srna

Orban: Zapečatićemo granicu, ali nećemo pucati

Reuters
Orban kaže da se granica sa Srbijom više neće prelaziti ilegalno

Orban je rekao da mnogi migranti iz kriznih zona na Bliskom istoku, Africi i Aziji beže od siromaštva i da nije reč o izbeglicama kojima je potreban azil.

- Mi štitimo Evropu u skladu sa pravilima koja kažu da se granica može preći samo u određenim oblastima i na kontrolisan način, posle registrovanja - rekao je mađarski premijer.

Na pitanje da li će vojnici na granici dobiti naređenje da pucaju, on je odgovorio da to "nije potrebno" jer će postojati ograda "koja se neće moći preći".

- Ko god želi da pređe ogradu, mora biti uhapšen i procesuiran. Oružje neće morati da se koristiti - napomenuo je Orban.

Mađarski premijer je ocenio da nema smisla govoriti o kvotama za prijem izbeglica ukoliko granica nije blokirana.

- Kada budemo zapečatili spoljnu granicu i time zaustavili ilegalnu migraciju, možemo razgovarati o bilo kom rešenju - objasnio je svoj stav.

Orban je pozvaoAustriju i Nemačku na zatvaranje granica. On je rekao da bi te dve države morale jasno da kažu da neće prihvatati dalje izbeglice, jer bi u suprotnom više miliona ljudi došlo u Evropu.

Kako je rekao, Mađarska ima dovoljno „finansijske i policijske snage“ da onima kojima je potreban zaštita pruži smeštaj i hranu, ali i pored toga svi žele u Nemačku.

- Problem nije na našoj strani - naglasio je predsednik mađarske Vlade.

2024 © - Vesti online