Četvrtak 03.09.2015.
15:33
Tanjug

"Ovo što radi Kolinda, ni Tuđman ne bi"

Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvata, hrvatskih građana Hrvatske

- Niti bi to smeo, niti bi to pokušao. Nezavisno od toga što se u Hrvatskoj u njegovo vreme raširilo nasilje prema Srbima i što je bilo raznih neprihvatljivih Tuđmanovih poteza, ali nije bilo ovolikog otvorenog skandiranja protiv Srba na koncertima i političkim skupovima - rekao je Pupovac za beogradski Nedeljnik.

Kako kaže, to je deo kampanje koji postoji još od vremena predizborne promocije i inauguracije predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

- Teško biste mogli zamisliti Tuđmana kako dovodi sveštenika da osveti predsednički ured. Ili Tuđmana koji bi se na takav način odrekao Josipa Broza Tita - rekao je Pupovac.

Ako HDZ osvoji vlast, onda će biti odgovorni kao država, a ne samo kao stranka za stanje manjinskih prava u Hrvatskoj.

Upitan koliko je očigledan šum na vezama između predsednika država - Tomislava Nikolića i Kolinde Grabar Kitarović - utiče na produbljivanje jaza između Srbije i Hrvatske, Pupovac je rekao da između Grabar Kitarović i Nikolića očito nema komunikacije.

- I taj manjak ostavlja prostor za poruke koje ne doprinose tome da se države bolje razumeju, da se dođe do neke vrste razgovora o spornim kritičnim momentima, posebno oko te politike sećanja koja produbljuje sukobe i netrpeljivost - rekao je.

Možda je to pak bilo neizbežno kao čir koji pukne, kače Pupovac i dodaje da možda zato ne treba zameriti ni predsednici Grabar Kitarović ni predsedniku Nikoliću.

- Ali, ovakvim njihovim pristupom ne može se ništa zalečiti. Nema sumnje da moraju raditi na poboljšanju komunikacije i saradnje. I ne samo da moraju, to je njihova obaveza - smatra Pupovac.

2024 © - Vesti online