Utorak 01.09.2015.
11:39
Sputnik

"Budućnost Evrope zavisi od Rusije i EU"

Reuters
Odnosi narušeni zbog ukrajinske krize: Vladimir Čizov

- Mogu li Rusija i EU kao i ranije voditi pregovore i postizati sporazum u atmosferi poverenja? Naravno da mogu. Nedavno postignuti sporazum o iranskom nuklearnom programu to jasno dokazuje. Međutim, to što je danas na dnevnom redu još je značajnije od iranskog nuklearnog programa. To je pitanje evropskog kontinenta, čiji delovi su kako EU, tako i Rusija - rekao je Čižov, govoreći na diskusiji o odnosima Rusije i EU na Evropskom forumu Alpbah u Austriji.

- Ukrajinska kriza je na kraju krajeva odlučno postavila pred nama pitanje da li zaista Rusija i EU mogu i žele da stvore nedeljiv panevropski sistem bezbednosti i ekonomije koji će implementirati scenario saradnje u interesima svih - ili smo osuđeni da idemo različitim putevima - izjavio je Čižov.

Prema njegovim rečima, problemi u odnosima između Rusija i EU bili su izloženi "sistemskim porokom" koji se nakupljao i do 2014. godine. Između ostalog, EU je predlagala rešenja Rusiji po nizu pitanja koje je ona morala ili da prihvati u celini ili da ih odbije.

- Na žalost, ukrajinska kriza će ojačala našu predstavu da shvatanje o strateškom partnerstvu sa EU ostaje uglavnom kao parola - koja na izgled svetluca, ali je prazna i neiskrena - smatra Čižov.

- Treba da se trudimo da vodimo poslove kao i obično, kao da se ništa nije desilo. Prosto "resetovanje" odnosa neće eliminisati postojeće sistemske poroke u njima. Odnosi treba da postanu istinski partnerstvom ravnopravnih koji će sistematski i pažljivo razmatrati i rešavati međusobne probleme - dodao je on.

2024 © - Vesti online