Subota 29.08.2015.
12:06
Sputnik

Planira revoluciju: Hodorkovski pozvao Ruse na neposlušnost

Reuters
Rekao da više neće u politiku, pa se predomislio: Mihail Hodorkovski sprema plan za smenu Putina

Bivši direktor naftne kompanije "Jukos“, koji je 10 godina robijao zbog pranja novca, utaje poreza i prevare, a koji je sada glavni osumnjičeni za ubistvo gradonačelnika sibirskog grada Neftejuganska Vladimira Petjukova, dao je sebi za pravo da klasifikuje ruske zakone i da se poziva na pravo, pravdu, pravdoljubivost i moral.

Kršiti nemoralne zakone

On je "(pr)ocenio“ da su mnogi ruski zakoni "nemoralni i nepravedni", te je pozvao građane Rusije na kršenje istih.

Hodorkovski je uporedio zakon o zabrani usvajanja ruske dece od strane američkih građana i zakon o uništavanju švercovanih poljoprivrednih proizvoda sa zakonima nacističke Nemačke, po kojima se vršio genocid nad Jevrejima.

- Građani Rusije imaju puno pravo da ne poštuju nelegalne, nepravedne zakone, kao što je zakon Dime Jakovljeva i zakon o uništavanju proizvoda koji su pod sankcijama. Oni imaju moralno i, što je najvažnije, zakonsko pravo da zaobiđu zabrane - napisao je Hodorkovski na sajtu građanske inicijative "Otvorena Rusija“, koju lično finansira.

On je naveo da u Rusiji nema konsenzusa među zakonom i pravom.

Komentarišući najnovije izjave najpoznatijeg ruskog oligarha, politikolozi podsećaju da ni sam Hodorkovski ranije nije krio činjenicu da nije pristalica vladavine prava. On je u knjizi "Čovek sa rubljom“ iz 1993. otvoreno napisao da je "korupcija počela s nama (oligarsima)“ i da treba "zgrabiti sve što ti se nađe pod rukom“.

On je u tim gladnim godinama imao i određene zahteve  „prestanite da okrivljujete nas što slavimo dok narod pati - naše je pravo“ i "mi plaćamo - mi muziku i naručujemo“.

Advokati podsećaju da "ni u jednoj zemlji na svetu građani nemaju pravo da ne poštuju ili krše zakone koje smatraju nepravednim“.

Reuters
Što ga više napadaju, narod ga više podržava: Vladimir Putin

Pogodio ga "virus vlasti"

Kod njega se ponovo probudio "virus vlasti“, kažu politički analitičari i ocenjuju njegove najnovije izjave kao početak kampanje za smenu Putina.

Poznavaoci prilika tvrde i da su se lideri "oslobodilačkog pokreta“, Hodorovski i Kasparov, posvađali oko principijelnog pitanja - kako je bolje skinuti Putina, u saradnji sa aktuelnim elitama ili bez njih.

Opozicionar Gari Kasparov, koji već neko vreme živi u SAD, ocenio je da sve akcije i izjave koje je bivši oligarh preduzeo i dao u poslednjih godinu dana nisu slučajne i da su u potpunosti integrisane u političku strategiju Hodorkovskog.

Ništa od revolucije

Eksperti, međutim, smatraju da u Rusiji nema nikakvih znakova spremnosti za građansku neposlušnost. Ono što Hodorkovski i njegovi prijatelji sa Zapada zaboravljaju jeste činjenica da što više i bučnije kritikuju i napadaju Putina narod se sve više ujedinjuje i okuplja oko svog lidera.

- Izjava Hodorkovskog - to je još jedno obraćanje ruskim elitama da bi ih uverio u imunitet u slučaju da Putin bude uklonjen sa vlasti. Ovo nije prvi pokušaj Hodorkovskog da pošalje signal: njegova agitacija na Zapadu usmerena na ukidanje sankcija protiv ruskih činovnika i teza o nemogućnosti vraćanja Krima Ukrajini u "dogledno vreme" u službi su ispunjenja iste te funkcije…

Hodorkovski, koji je postao svetski rekorder po broju intervjua datih iz zatvora, uporno je ponavljao da zahvaljujući lično Putinu u zatvoru niko nije smeo da ga maltretira niti da dirne njegovu porodicu. Njegove "izjave ljubavi“ ruskom predsedniku naglo su prestale kad je svoju porodicu prebacio u Švajcarsku, gde ona danas živi.

Nakon što je dobio pomilovanje od Putina lično i nakon što je izašao iz zatvora, obećao je da se "više neće baviti politikom“, ali je u međuvremenu "okrenuo ploču“. Sada kaže da "dopušta mogućnost“ da na predstojećim parlamentarnim izborima 2016. godine podrži nekog od kandidata, a takođe, da je spreman da "u kriznim uslovima“ i sam sedne u predsedničku fotelju.

Prema mišljenju direktora Centra za političke tehnologije Igora Bunina, bivši šef "Jukosa“ se "koristi nekim istorijskim presedanima, kao što je kampanja građanske neposlušnosti Gandija i možda još tzv. Bostonska čajanka, koja je postavila temelje SAD“.

2024 © - Vesti online